Inventari de Campanes

Església de Santa Maria o Sant Pere de Vallferosa - TORÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8138)

Alçada del campanar 16.75
Descripció Altitud: 540 metres.
Església del segle XVII amb data de 1698 a la llinda del portal, segurament construïda amb carreus procedents de l'antic castell dels Brull, els senyors feudals del lloc, que estava a tocar i que va ser enderrocat. Consta d'una nau coberta, segurament, ja que avui només se'n conserven els arcs torals, per una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt, distribuïda en quatre trams, el primer amb el cor; està capçada per un presbiteri recte dins un cinquè tram; la volta, avui desapareguda, així com la teulada, descansava sobre una imposta formada per una cornisa clàssica; els murs estaven recorreguts per pilastres toscanes d'escàs relleu a base de carreus; es corresponien amb els arcs torals; el cor, desaparegut, descansava sobre un arc rebaixat.
L'estat actual (2005) amb la nau sense la teulada i la volta demostra que es troba abandonada en una vall frondosa i desèrtica pel que fa a l'ocupació humana. Els murs de totes bandes tenen un parament de carreus mitjans força ben escairats. Al frontis el portal rectangular té aire classicitzant amb llinda, muntants carreuats, entaulament molt simple, frontó angular truncat amb una petita fornícula sense imatge al centre del timpà; una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i la cornisa angular al capdamunt.
Dimensions: 17'59 x 6'27 x 9'05 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 12 metres; el mur del frontis té un gruix de 80 centímetres.
Campanar barroc auster coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (3'40 x 3'60 m) i està coronat amb una cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb balustrada. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, alguna d'elles tapiada. Els seus murs són de carreus grans, irregulars, matussers, disposats en filades regulars amb el morter de calç força visible; un segon cos mostra els caires lleugerament aixamfranats i una motllura sota els finestrals; els paraments d'aquest segon cos, amb la cel·la a la part alta, mostren carreus ben escairats i d'un color rogenc no tan intens com a la resta de la construcció.
Situació: angle esquerre, al nord-oest, del frontis encarat a ponent.
Alçada: 16'75 metres.
Esveltesa: 4,6
Propera a l'església s'aixeca en bones condicions una torre de defensa, de planta circular, lleugerament més estreta de dalt que de baix, amb coberta de terrat i barana de merlets. Fa 23 metres i escaig d'alçada i té un diàmetre a la base de 14 metres. Un alt sòcol de grans carreus matussers una mica atalussat fa de suport al cos superior constituït a base d'un morter de calç i sorra. En desmuntar el castell adjacent, la torre no va ser tocada perquè aquest material no era aprofitable.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26356
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2005)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016


 • TORÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 11-08-2020
  Convertir a PDF