Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - ALCANÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8146)


Alçada del campanar 26.05
Descripció Altitud: 210 metres.
Església barroco-neoclàssica aixecada el 1752. Consta de tres naus acompanyades de capelles laterals i d'un transsepte amb cúpula dins d'un cimbori octagonal al creuer. La nau central de quatre trams, un amb el cor i un altre que és el transsepte, està coberta per una volta de llunetes damunt arcs torals de mig punt, d'una imposta classicitzant i de pilastres de capitell compost pintats sota dels arcs. Les naus laterals queden cobertes per voltes d'aresta. La cúpula sobre petxines descansa en un tambor amb finestres rectangulars. El cor amb barana de pilars de formigó i passamà de fusta descansa en un arc rebaixat i en una volta de canó força plana.
El frontis té una portalada barroca amb el portal en arc de mig punt amb bordó filetejat que descansen en impostes i en unes fines pilastres sobre mènsules; està flanquejat per dues columnes exemptes de capitell compost i sobre pedestals inflats; el coronen un doble arquitrau i al seu damunt una peanya central amb imatge i uns relleus al seu entorn dominats per volutes; a la part superior s'hi obre una finestra rectangular amb marc delicadament decorat i una cornisa motllurada amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals; uns pinacles la decoren al cim i als extrems. El mur d'aquest frontis és de carreus mitjans ben escairats disposats en filades regulars de pedra d'un to marronós; dues pilastres d'escàs relleu recorren verticalment tot el frontis a banda i banda de la portalada; divideixen la façana en tres zones que es corresponen amb la divisió interna de tres naus; als caires també hi figuren altres pilastres més baixes amb pinacles al cim.
Dimensions: 23'05 x 6'24 x 10'63 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 14'37 x 5'96 x 10'71, i la cúpula arriba als 15'83 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (4'57 x 4'57 m) i un de segon vuitavat separat del primer per una fina motllura; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb alta balustrada. La cel·la, oberta amb finestres d'arc de mig punt en cares alternes, hi té una campana gran. Els seus murs, com els del frontis, tenen paraments de carreus ben escairats de pedra entre marronosa i groguenca; l'esfera d'un rellotge es troba sota de la finestra frontal. L'ampla escala que puja pel seu interior té graons de pedra picada i un ull central tancat per envans. La cel·la té un sostre horitzontal de totxos sobre biguetes; una escala metàl·lica inclinada des del centre fins a una trapa permet accedir al terrat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 26'05 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-14143
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-04-2012)
 • 8 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana80296

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ALCANÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 35 Visitants: 35 Usuaris: 0