Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - ALPICAT (CATALUNYA)

(Referència: 8150)


Alçada del campanar 30.04
Descripció Altitud: 264 metres.
Església neoclàssica aixecada a partir del 1780. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de llunetes, les laterals, més corredors que naus, amb voltes d'aresta; estan comunicades per arcs formers de mig punt; el presbiteri recte tanmateix presenta els angles corbats i queda cobert per una volta bufada. Els seus murs de carreus ben escairats de pedra gris fosc irregulars i disposats en filades uniformes deixen veure força el morter de calç. El frontis té una portalada d'aires barrocs amb un portal en arc rebaixat i marc motllurat flanquejat per pilastres toscanes adossades als brancals, un entaulament lleugerament sinuós coronat per tres pinacles de bola adossats al mur, una rosassa motllurada a mitja alçada i un òcul sota cornisa en arc convex al centre i dos de còncaus als laterals.
Dimensions: 20'96 x 5'84 x 11'48 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fan 11'40 metres.
Campanar neoclàssic reconstruït el 1988. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'50 x 4'95 m) amb un sòcol de relleu destacat i un segon alt cos vuitavat coronat per una cornisa i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una agulla piramidal octagonal de rajoles blaves amb pinacle al cim. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt i amb balustrada, un a cada cara alterna; té una senzilla motllura al seu dessota i una altra de destacada que fa de separació del dos cossos. Els seus murs mostren paraments de carreus ben escairats de color torrat fosc a excepció dels de la cel·la que són de pedra clara.
Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra artificial amb un eix d'obra; es fa estreta a mitja alçada. La cel·la té quatre campanes, dues de grans i dues de mitjanes; està coberta per una agulla piramidal octagonal amb un trapa oberta on s'hi arriba per una escala de gat protegida per cèrcols metàl·lics i que així dóna pas al terrat que circumda l'agulla.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 30'04 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14217
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-04-2012)
 • 6 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana (1)MANCLÚS, SALVADOR1970ca60125
  Cel·la de campanesCampana (2)MANCLÚS, SALVADOR1970ca80296

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ALPICAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0