Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià - ASPA (CATALUNYA)

(Referència: 8153)


Alçada del campanar 21.43
Descripció Altitud: 250 metres.
Església neoclàssica aixecada el 1746. Consta de tres naus, la central de quatre trams està coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals i d'unes motllures; sota dels arcs unes pilastres recorren els pilars que separen les naus; les laterals obertes amb arcs formers de mig punt són estretes com passadissos i queden cobertes amb voltes d'aresta. El creuer tenia una cúpula sobre un tambor vuitavat damunt petxines amb una finestra rectangular a cada cara del tambor; quan va esfondrar-se la cúpula van substituir-la per un sostre horitzontal. La capçalera és recta igual com el presbiteri però aquest queda cobert per una semiesfera en forma de petxina formada damunt unes raconeres sota de la fina cornisa motllurada. El cor amb barana de balustres de fusta es recolza en un arc rebaixat damunt pilastres toscanes.
El frontis té una portalada abarrocada amb un portal en arc de mig punt amb el marc acanalat a l'intradós i flanquejat per columnes exemptes de capitell compost sobre pedestals inflats, dues per banda, i coronat per un entaulament senzill i un frontó triangular amb el timpà nu; té una finestra rectangular amb una orla motllurada al damunt i, per coronament, una cornisa motllurada convexa i semicircular amb pinacles de bola als seus extrems; unes pilastres recorren el frontis de dalt a baix en dos trams separats per un entaulament. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra marronosa i disposats en filades uniformes al frontis i de paredat amb carreus a cantoneres als laterals.
Dimensions: 24'67 x 6'81 x 11'34 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 13'86 metres; el transsepte en fa 13'86 x 6'72 x 11'33; la cúpula arriba als 15'03 metres.
Arquitectes: mestres d'obres Magí Borràs (1717-1761) i Miquel Batiste.
Campanar neoclàssic inacabat o bé escapçat al capdamunt. Té planta gairebé quadrada (4'25 x 4'78 m) amb la cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt sobre senzilles impostes, una a cada cara; està coronat per una cornisa i una teulada d'un sol vessant inclinat cap al cantó de llevant com donant a entendre que s'havia finalitzat precipitadament sense completar-lo d'acord amb el projecte. Els seus murs són carreuats al frontis, de paredat als altres costats i amb carreus a cantoneres.
Hi puja una escala senzilla d'obra amb la barana enguixada i ull escàs; a la part alta els graons es troben en mal estat. La cel·la té dues campanes, una de gran i l'altra petiteta; el sostre horitzontal de maons sobre biguetes ha substituït l'anterior que suportava un terrat.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis orientat al nord.
Alçada: 21'43 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14228
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-04-2012)
 • 9 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 27-04-2023

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana (1) 205
  Cel·la de campanesBàrbara (2) 191680296

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ASPA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 51 Visitants: 51 Usuaris: 0