Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Maria - MAIALS (CATALUNYA)

(Referència: 8178)


Alçada del campanar 36.82
Descripció Altitud: 381 metres.
Església edificada al segle XVIII amb detalls d'inspiració barroca. Té planta de creu grega amb tres naus neoclàssiques cobertes amb una volta de llunetes la central i voltes bufades les laterals; estan separades per arcs formers de mig punt damunt pilars quadrats amb dues pilastres de capitell compost adossades a cada cara; el transsepte cobert amb voltes de llunetes té les capçaleres poligonals de cinc costats; en el creuer s'aixeca una cúpula sobre petxines dins d'un cimbori vuitavat i un cupulí al damunt; la capçalera és recta. Tant als peus de la nau com als extrems del transsepte la coberta té estructura de mitja cúpula sobre amples nervadures de secció rectangular que s'aprimen a mesura que s'apropen a la clau; la coberta del presbiteri és de petxina.
Al frontis, amb el centre un pèl destacat, hi ha una portalada clarament barroca en un mur de perfil poligonal; el portal en arc de mig punt amb decoració motllurada i volutes està flanquejat per pilastres toscanes i dues columnes exemptes de capitell compost sobre pedestals adossats, dues per banda, en posició obliqua respecte del mur central; sostenen un entaulament truncat per deixar-hi lloc a una fornícula amb imatge encerclat tot per un bordó semicircular motllurat i decorat amb volutes i petxines. A mitja alçada dóna llum a l'interior un òcul motllurat i, per coronament, la cornisa motllurada de perfil sinuós i mixtilini al centre i en curvatura còncava als laterals. Aquests estan recorreguts per unes pilastres toscanes fins a una motllura destacada sota cornisa. El mur d'aquest frontis és de carreus ben escairats de pedra marronosa; als murs laterals, en canvi, els carreus són de pedra clara però a les cantoneres torna a usar-se pedra marronosa; aquests laterals tenen un sòcol de carreus matussers que sobresurt lleugerament.
Dimensions: 36'25 x 8'50 x 15'22 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total de les tres naus arriba als 23'50 metres; la cúpula fa una alçada de 23'70 metres i amb el cupulí arriba als 27'85.
Guarda unes pintures a les petxines de la cúpula fetes després de la guerra del 36 per l'artista local Julià Arisa.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'05 x 5'86 m) d'uns 21 metres d'alçada separat en dos per una motllura composta i ressaltada que no és sinó una prolongació de la cornisa del frontis; està resseguit per pilastres a cada banda dels caires; un segon cos de perímetre més reduït de prop d'onze metres d'alçada té una planta també quadrada (5'50 x 5'50) però amb els caires aixamfranats amb concavitat; en ell s'hi troba la cel·la oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, sobre senzilles impostes i amb motllures a sota i a sobre d'elles; està coronat per una cornisa i un terrat amb balustrada i, al seu damunt, s'hi aixeca una torrella vuitavada inscrita en un quadrat de 3'50 x 3'50 metres i d'una alçada d'uns cinc metres i escaig; té vuit finestretes d'arc de mig punt, una a cada costat. La coberta, després de quedar feta malbé per un llamp l'antiga agulla a principis del segle XX, ha restat plana a manera de terrat. Per l'interior, una escala del tipus català sobre voltes amb barana d'obra i aferrada als murs deixa un ull d'escala central i arriba fins a la cel·la; per accedir al terrat cal fer-ho per una escala de paret o, com se sol dir, de gat o de barrots. Els murs tenen paraments de carreus ben escairats.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple, fent angle al nord-est amb el frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 36'82 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-14591
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-09-2006)
  • 11 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 30-03-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • MAIALS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0