Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - MONTOLIU DE LLEIDA (CATALUNYA)

(Referència: 8180)


Alçada del campanar 24.97
Descripció Altitud: 166 metres.
Església neoclàssica de mitjans del segle XVIII. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de llunetes amb arcs torals de mig punt i capçada per un absis poligonal de cinc costats prolongat per un curt tram cobert amb volta de llunetes; sota la volta recorre una imposta motllurada classicitzant i pilastres sota els arcs; té el presbiteri cobert per una volta de petxina i al fons un cambril amb la imatge de la Mare de Déu; acompanyen la nau dues capelles per banda obertes amb arcs de mig punt. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell.
El frontis té un portal en arc carpanell dovellat i marc de carreus estriats a l'intradós; està flanquejat per unes fines pilastres toscanes adossades als muntants, al damunt un entaulament que s'encorba fent de bordó per damunt d'una fornícula amb imatge; sota una prominent motllura horitzontal situada a la part alta s'hi troba una rosassa motllurada i atrompetada i, per damunt de tot, una cornisa angular amb pinacles de bola a dos dels seus angles; queda interrompuda a la seva dreta pel cos del campanar. El mur del frontis té un parament de carreus petits de pedra marronosa ben escairats i alineats i de maçoneria als laterals; molts dels materials van ser aprofitats procedents de l'antic castell.
Dimensions: 17'20 x 5'86 x 10'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 12 metres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu del segle XIV avui restaurada.
Campanar coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'20 x 4'60 m); un curt segon cos vuitavat amb l'esfera d'un rellotge al frontis té els caires ressaltats; al damunt s'hi aixeca la cel·la en una alta torrella de planta circular coronada per una cornisa destacada i una coberta troncocònica capçada amb una nova cornisa i una cúpula de perfil sinuós amb teules vidriades verdoses. A la cel·la hi ha oberts quatre finestrals d'arc de mig punt amb pilastres de capitell jònic als muntants i una fina motllura a l'arrencada dels arcs. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats i alineats de pedra marronosa. Una escala amb graons de pedra artificial ampla puja per l'interior del campanar; a partir del cor es fa més estreta, arrapada als murs amb graons de pedra picada i l'ull queda tancat per envans; l'últim tram puja sobre una volta catalana. La cel·la té tres campanes.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 24'97 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-14642
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-04-2012)
 • 6 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampanaMANCLÚS, SALVADOR1960ca5072

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • MONTOLIU DE LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 45 Visitants: 45 Usuaris: 0