Inventari de Campanes

Parròquia Santa Maria o de la Nativitat de la Mare de Déu de Seròs - SERÒS (CATALUNYA)

(Referència: 8182)


Alçada del campanar 35.83
Descripció Altitud: 102 metres.
Església barroco-neoclàssica aixecada entre el 1743 i el 1753. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor, un altre fa de transsepte i està capçada per un absis poligonal de cinc costats; la nau central està coberta per una volta de llunetes amb arcs torals de mig punt que descansen en una cornisa motllurada i es corresponen amb les pilastres que ressalten dels brancals de les laterals; aquestes es cobreixen amb voltes d'aresta; té una cúpula sobre petxines al creuer dins un cimbori octagonal amb un alt cupulí. Les naus laterals no són sinó passadissos oberts entre les capelles; a l'extrem del braç esquerre del transsepte hi ha oberta la capella del Sang Àngel Custodi (1778-1792) amb cúpula i cambril; el cor dels peus descansa sobre un arc carpanell i una volta de llunetes. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats i alineats al frontis, de maçoneria amb carreus a cantoneres als laterals, tot en pedra d'un to groguenc mig marronós.
El frontis té una portalada barroca amb un portal en arc rodó i muntants estriats flanquejat per fines columnes sobre pedestals bulbosos, una cada banda, un entaulament sinuós i una fornícula sense imatge; un destacada motllura ressegueix de banda a banda tota la façana i es corba sobre la fornícula central deixant un espai al seu voltant reomplert de decoració a base de volutes i contra-volutes; al seu damunt hi ha oberta una finestra rectangular amb el marc ressaltat i, per coronament, una cornisa amb curvatura convexa semicircular al centre amb creu al cim i amb altres dues de còncaves als laterals; una motllura està a mitja alçada i separa la zona baixa de la part superior. Unes pilastres toscanes que ressegueixen de dalt a baix el frontis estan coronades per pinacles; divideixen el frontis en tres zones que es corresponen amb les tres naus interiors, la central es troba lleugerament més endarrerida que les laterals; en aquestes s'hi troben unes fornícules sense imatge rodejades per un ample espai limitat per una gran arcada cega que descansa en fines pilastres toscanes.
Dimensions de les tres naus: 36 x 26 metres, respectivament de llargada i amplada.
Arquitectes: mestre d'obres Josep Daura i el seu fill Climent Daura qui va ser el tracista de la capella de l'Àngel Custodi.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (8'52 x 8'52 m) i un de segon vuitavat amb motllures a diversos nivells, una esfera horària a la cara frontal a la zona inferior i, a la superior o cel·la, finestres d'arc de mig punt a cada costat alternant les obertes i les cegues; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa destacada i per un terrat amb barana de carreus decorada amb òculs a cada costat, alternant els oberts i els cecs; els caires del cos vuitavat tenen un cert relleu a manera de pilastres cantoneres. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra d'un to groguenc mig marronós ben escairats i alineats.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 35'83 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14655
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • CIURANA I ABELLÍ, Blai [Documentació de les campanes.] (01-07-2024)
 • 4 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 06-07-2024

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesSanta Maria (1)183176.7261
  Cel·la de campanesConcepció (2)MURUA, VIUDA DE194880.2299
  Cel·la de campanesCaritat (3)MURUA, VIUDA DE194888395
  Cel·la de campanesCrist "Santa Maria major" (4)CLARIS, BONAVENTURA1755100.8593
  Interior del templeÀngel custodi16933117

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • SERÒS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 50 Visitants: 50 Usuaris: 0