Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - SOSES (CATALUNYA)

(Referència: 8183)


Descripció Altitud: 119 metres.
Església neoclàssica del 1760 amb algun vestigi del gòtic de l'anterior edifici aixecat el 1597 i que va quedar malmès en la guerra dels Segadors. Consta de tres naus de quatre trams, un amb el cor i l'altre que és el transsepte amb una cúpula al creuer; la capçalera és recta. La nau central està coberta per una volta de llunetes sobre motllures classicitzants i descansa en arcs formers de mig punt ultrapassats i pilars cruciformes que la separen de les laterals; aquestes estan cobertes per voltes d'aresta. La cúpula sobre petxines queda dins d'un cimbori octagonal de murs de maó vist obert amb vuit finestres rectangulars que donen molta llum a un interior pintat de blanc. L'absis recte està cobert per una volta de quart d'esfera damunt raconeres.
El frontis té un portal classicitzant en arc de mig punt sobre impostes flanquejat per columnes toscanes sobre pedestals adossades als muntants, una a cada costat, un entaulament llis i un frontó triangular truncat amb una finestra rectangular sobre el timpà; al capdamunt del frontis s'hi troba la cornisa angular, minsa i amb un perfil lleugerament còncau. El seu mur és de carreus de pedra marronosa irregulars, grans a la part baixa i petits en l'alta, disposats en filades amb algun desordre; alguns carreus estan força erosionats aprofitats com foren de l'anterior temple gòtic i del castell del lloc. A la part alta i a la banda esquerra hi ha dues finestres de mig punt avui obertes que antigament constituïen una espadanya; la de l'esquerra és actualment un ull amb una campana; la de la dreta dóna a l'interior del temple..
Dimensions: 22'13 x 5'61 x 10'90 metres respectivament de llargada, amplada i alçada;
Campanar merament funcional, de parets nues, coetani del temple. Té planta quadrada (4'22 x 4'22 m) i està coronat per una minsa cornisa i una coberta plana. Abans del 1939 hi havia una cúpula al capdamunt que per trobar-se inestable es va fer desaparèixer. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; conté una campana gran i està coberta per un sostre horitzontal de maó sobre biguetes de fusta; el terra el forma un reixat metàl·lic nou de trinca. Una escala de graons de pedra artificial en molt bon estat puja fins al cor; té barana de fusta i descansa en voltes catalanes amb un ull central. Des del cor segueix amb graons d'obra i marge de fusta força envellits. Els seus murs són carreus com els del frontis.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 20'78 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-29494
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-04-2012)
 • 9 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana100579

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • SOSES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 57 Visitants: 57 Usuaris: 0