Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Maria - VILANOVA DE LA BARCA (CATALUNYA)

(Referència: 8188)


Alçada del campanar 32.62
Descripció Altitud: 195 metres.
Església refeta després de la guerra per Regiones Devastadas cap el 1950 en un estil classicitzant. Consta de tres naus, la central de cinc trams coberta amb una volta de canó sobre quatre arcs torals de mig punt i una imposta clàssica i motllurada damunt pilastres toscanes; les naus queden separades per arcs formers de mig punt i pilars quadrats que semblen cruciformes perquè tenen adossades les pilastres que provenen de sota la volta; el presbiteri és semicircular tot i la capçalera recta. Té una cúpula sobre petxines al creuer dins d'un cimbori octagonal amb vuit finestres rectangulars obertes en el tambor, una a cada cara. El transsepte té portalades als extrems dels seus dos braços amb grans rosetons al seu damunt. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc rebaixat i damunt un embigat de fusta.
El frontis arrebossat i emblanquinat amb un sòcol lleugerament destacat té un portal rectangular amb pilastres toscanes sobre pedestals adossades als muntants, un senzill entaulament, un frontó sinuós i truncat amb fornícula intercalada amb un petit òcul al centre, una rosassa motllurada a mitja alçada i una cornisa convexa al centre i còncava als laterals; les dues cantoneres queden capçades per modestos pinacles. Unes finestres rectangulars amb marcs motllurats estan obertes a les bandes, dues a la planta baixa i dues a un pis superior.
Dimensions: 30'35 x 7'32 x 12'12 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total arriba als 18'91 metres, el transsepte en fa 16'02 x 7'50 x 12'12 i la cúpula 18'91.
Arquitecte: Domènech (?)
Campanar neorenaixentista coetani del temple. Té planta rectangular (5'85 x 4'84 m) amb un segon alt cos de caires aixamfranats amb rellotge d'esfera a la cara frontal; al capdamunt hi ha la cel·la oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt i balconades amb baranes metàl·liques; està coronat per una cornisa motllurada amb un tambor d'escassa alçària al damunt i una teulada piramidal vuitavada amb pinacle al cim; unes motllures decoren els murs de la cel·la, una al seu dessota, una altra a l'arrencada dels arcs de les finestres i una tercera al seu damunt. Una escala de graons de pedra artificial ampla i amb barana de fusta arriba fins al cor per la dreta entrant al temple; segueix amb un ull d'escala gran sobre voltes catalanes fins arribar a una estança tancada per envans on s'hi guarda la maquinària del rellotge; aleshores es fa més estreta, de cargol i de fusta fins a la cel·la; en ella hi ha dues campanes, una de gran i una altra de mitjana; el sostre horitzontal és de formigó. Els seus murs estan, com tot el temple, arrebossats i emblanquinats.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 32'62 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14700
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-04-2012)
 • 11 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana petita (1)MURUA1946ca80296
  Cel·la de campanesCampana grossa (2)MURUA1946ca100579

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • VILANOVA DE LA BARCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 64 Visitants: 64 Usuaris: 0