Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - OSOR (CATALUNYA)

(Referència: 8213)
Alçada del campanar 26.43
Descripció Altitud: 345 metres.
Església del segle XII (1125) esfondrada el 1427 a causa de terratrèmols i reedificada seguidament; fou modificada cap a finals del segle XVIII en estil neoclàssic quan se'n va capgirar l'orientació. Consta d'una nau i transsepte. La façana principal dóna a llevant. Una torre, no més alta que la teulada de la nau, flanqueja el frontis a l'angle nord. A la façana hi figura la data de 1728 i el portal que hi ha obert té un arc rebaixat amb el marc motllurat a l'intradós i amb carreus de pedra rogenca a les dovelles i als muntants; al seu davant unes poques grades en forma semicircular hi donen accés; una petita fornícula sense imatge es troba a mitja alçada i una gran rosassa motllurada a sota la cornisa. La part central queda lleugerament ressaltada i flanquejada per dues cantoneres amb carreus grans ben escairats de pedra rogenca.
Els murs són de maçoneria amb carreus a les cantoneres; la capçalera és recta. Al mur de migdia s'hi troba encara un parament de petits carreus irregulars i grossers que deurien pertànyer al transsepte de l'església romànica i que mostra arcuacions cegues llombardes en posició angular i un finestral d'arc de mig punt de doble esqueixada al seu centre; al cantó oposat, extrem nord del transsepte antic, també es veu avui alguna mostra del parament romànic primitiu.
Campanar neoclàssic rústic merament funcional de parets nues. Té planta gairebé quadrada (4'40 x 5'00 m); fou bastit amb murs de maçoneria de lloses més o menys picades amb carreus de pedra rogenca a cantoneres. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb merlets esglaonats i quatre arcs apuntats units en diagonal al centre. Una escaleta exterior porta a l'entrada del campanar a uns dos metres del terra. Sota la cornisa s'hi ubica la cel·la oberta amb finestres en arc de mig punt, dues al sud i una a ponent; les dels altres costats estan tapiades.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest de la façana lateral de migjorn i de la capçalera encarada a ponent.
Alçada: 26'43 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-33508
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-07-2001)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMaria, Anna i Josepa (1)BARBERÍ (OLOT)195060125
  Cel·la de campanesSant Pere (2)LESVR, SIMON161693466
  TerratCampana dels Quarts (A)COROMINA, MIQUEL (OLOT)17193016

 • OSOR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF