Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu de Salitja - VILOBÍ D'ONYAR (CATALUNYA)

(Referència: 8217)
Alçada del campanar 23.3
Descripció Altitud: 140 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta d'una nau amb transsepte capçada per un absis poligonal. Al frontis, amb el mur arrebossat i pintat en un to blanc trencat i amb carreus grisos ben visibles a les cantoneres, hi té el portal de pedra grisa en arc rebaixat i muntants amb pilastres toscanes de poc relleu adossades, un entaulament amb cornisa destacada que es converteix en un arc al centre, una fornícula sense imatge al damunt, un òcul motllurat a mitja alçada, i una cornisa motllurada horitzontal al centre amb tres pinacles de bola, rebaixada als laterals en forma còncava i dos pinacles més als extrems; té l'esfera d'un rellotge sota cornisa, ben centrada, a diferència del portal i l'òcul lleugerament desviats cap a l'esquerra respecte de l'eix del frontis.
Guarda incrustada al centre del mur exterior de l'absis una pedra blanca de forma circular o medalló amb un relleu d'aparença renaixentista que representa Maria molt joveneta amb el Nen als braços dins d'una orla de perles; es troba ben conservada.
Campanar neoclàssic auster de parets nues una mica o força ennegrides per les humitats i la intempèrie. Té un alt cos de planta gairebé quadrada (3'75 x 3'65 m) amb murs de paredat i carreus a cantoneres fins a la motllura que es troba sota de la cel·la; aquesta té paraments de carreus ben escairats i queda oberta amb un finestral d'arc de mig punt a cada cara; hi penja una campana. Està ornada amb una senzilla motllura a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una minsa cornisa amb merlets als angles i, al damunt, una agulla piramidal aguda d'obra amb un petit pinacle al cim.
Situació: adossat al mur de tramuntana fent gairebé angle al nord-oest del frontis encarat a ponent; se'n troba lleugerament endarrerit.
Alçada: 23'30 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-27241
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-06-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-12-2003)
 • 7 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 14-11-2019

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMaria Assumpta (1)BARBERÍ (OLOT)19774553
  Cel·la de campanesVerge de les Fonts (2)BARBERÍ (OLOT)196756102

 • VILOBÍ D'ONYAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF