Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Margarida de Vallors - SANT HILARI SACALM (CATALUNYA)

(Referència: 8236)
Alçada del campanar 13.99
Descripció Altitud: 600 metres.
Església romànica consagrada el 1183, restaurada entre el 1680 i el 1743 i, finalment, el 1992. Consta d'una nau amb la capçalera recta; l'acompanyen capelles laterals. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres. El frontis té un portal rectangular classicitzant amb marc de carreus ben escairats de pedra grisa; presenta fines estries en tot el marc flanquejat per unes pilastres toscanes; una destacada cornisa motllurada li fa de modest ràfec; a mitja alçada hi figura un òcul motllurat; tots dos, portal i òcul, estan escorats cap a la banda de migdia i queden descentrats lleugerament respecte de l'eix de la façana. Al capdamunt, entre els dos vessants de la teulada, el de la dreta a un nivell més baix que l'altre, s'erigeix el campanar.
Campanar de planta rectangular (2'96 x 3'55 m). Està coronat per una cornisa i una teulada piramidal de teules verdes envernissades; té una creu metàl·lica al cim. Els seus murs són de maçoneria de pedres rogenques. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc rebaixat, una a cadascun dels costats de llevant i ponent i dues a cadascun dels costats nord i sud, totes elles menys la del frontis amb reixes de ferro i sense cap altra campana que la que penja a la cara de ponent, i és petita. Sembla restaurat de fa poc (2005). Una escala de pedra exterior, a l'esquerra de la façana, amb una barana de pedra que li fa un mur a manera de contrafort del frontis, permet accedir a una porta rectangular sota teulada; dóna a l'interior per accedir al campanar.
Situació: damunt els peus de la nau com a continuació del frontis, descentrat respecte del portal i de l'òcul, però centrat respecte del carener de la teulada de dos vessants que cobreix el temple.
Alçada: 13'99 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-23883
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-09-2005)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-04-2016


 • SANT HILARI SACALM: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF