Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve de Vilobí - VILOBÍ D'ONYAR (CATALUNYA)

(Referència: 8237)Alçada del campanar 40
Descripció Altitud: 148 metres.
Església neoclàssica edificada entre el 1759 i el 1773 amb la col·laboració de la gent del poble que va aportar diners i treball; el presbiteri fou edificat sobre la capella del castell adjunt. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells, el transsepte, més ample que els altres; té cor, atri, la capçalera recta i està acompanyada de capelles laterals. La nau està coberta amb una volta de canó amb llunetes; en el creuer s'hi aixeca una cúpula bufada. El cor amb una barana de balustres descansa en un arc carpanell i una volta bufada baixa. L'atri queda separat de la nau per una pantalla vidriada amb dues portes laterals també de vidre.
La façana principal es va concloure el 1858; hi té una portada amb un portal en arc rebaixat flanquejat per pilastres sobre pedestals adossades als muntants, una fornícula amb ornamentació barroca al seu damunt, una rosassa a mitja alçada i, per coronament, una cornisa amb curvatura semicircular convexa al centre i còncava als laterals decorada amb diversos pinacles i una creu de pedra al cim. Hi ha gravada la data de 1772 al llindar.
Dimensions: 24'43 x 8'44 x 12'54 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons del altars laterals fa 14'34 metres; en la llargada hi ha inclosos els 3'93 metres de l'atri. El transsepte en fa 15'34 x 8'74 x 14'42.
Arquitecte: Mestre d'obres Francesc Soriano, amb alguna intervenció de Ventura Rodríguez.
Campanar neoclàssic aixecat entre el 1783 i el 1789, any en què va quedar interromput; no és fins el 1794 que es va concloure amb un nou cos, el templet superior, no previst per l'arquitecte Soriano. S'elevà sobre els murs atalussats de l'antic castell, concretament sobre la seva antiga torre que fa de gran fonament compacte. El primer alt cos de planta quadrada (7'00 x 7'00 m) està coronat amb pinacles de bola a cadascun dels angles superiors; per damunt s'hi aixequen dos cossos de planta vuitavada; el primer constitueix la cel·la i el segon és una torrella o templet; tots dos tenen vuit finestrals d'arc apuntat, un a cada cara, balustrades i els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres; unes motllures decoren la cel·la a sota i per damunt dels finestrals; està coronada per una cornisa motllurada. La torrella està coberta amb una cúpula de vuit sectors triangulars amb les careneres destacades i un pinacle al cim.
Els seus murs són de pedra tosca (volcànica negra molt abundant al lloc, molt porosa i poc pesant, procedent del volcà extingit de la Closa) en el seu primer cos prismàtic i pel seu interior; per l'exterior dels cossos vuitavats la pedra és nummulítica i blanca de Girona, sempre amb carreus molt ben escairats encara que irregulars. El castell adjunt també té gran part dels seus murs negrosos degut a l'ús de la pedra tosca procedent del volcà.
Té una escala per fora, perpendicular al mur, fins a uns tres o quatre metres d'alçada; serveix per arribar a la porta exterior oberta damunt de la torre del castell. Des d'allí, pel seu interior, l'escala d'obra deixa un ull ampli al lateral i puja en ziga-zaga sobre voltes i arrapada al mur de llevant; per accedir a la cel·la cal aixecar una àmplia tapa metàl·lica de la trapa que hi té oberta. Des d'allí fins al terrat i a la torrella superior s'hi va per una escala de mà metàl·lica que dóna a una trapa oberta al nord en la volta semiesfèrica de la cel·la.
Hi treballaren els paletes Blanc, Palahí, Gispert i Ribas segurament de Vilobí mateix.
És un dels campanars més bonics, ben proporcionats i esvelts de la comarca clarament influït pel de Vilanova i la Geltrú obra del carmelità de Valls fra Josep de la Concepció.
Situació: adossat al mur de migdia, al sud-oest, tocant a la capçalera encarada a ponent.
Alçada: 40'00 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-27213
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-11-2009)
 • 15 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSanta Margarida (1)PUIG, ESTEVE (GIRONA)18304760
  Cel·la de campanesEstefania, Tomasa i Josefa (2)BARBERÍ (OLOT)197272216
  Cel·la de campanesVerge de la Pietat, Petra i Maria del Mont Carmel (La 3) (3)EIJSBOUTS199692451
  Cel·la de campanesReina de la Pau, Salvadora i Sebastiana (Sol 3) (4)EIJSBOUTS1996102614

 • VILOBÍ D'ONYAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF