Inventari de Campanes

Monestir de Sant Llorenç - SANT LLORENÇ DE MORUNYS (CATALUNYA)

(Referència: 8265)


Alçada del campanar 29.89
Descripció Altitud: 925 metres.
Església d'un antic monestir romànic del segle XI. Consta de tres naus de cinc trams, la central coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt, les laterals amb voltes d'aresta, primitives, formades amb lloses en fulls de llibre; estan separades per pilars cruciformes i capçades per dos absis semicirculars romànico-llombards amb prou feines visibles per l'exterior per estar rodejats d'alguns edificis; el tercer, al lateral dret, va ser destruït en ser substituït per una capella rectangular on s'ha instal·lat el retaule barroc de Josep Pujol; el tram que precedeix l'absis central està cobert per una cúpula el·líptica dins d'un cimbori octagonal regular; el mur dels peus és recte, obert amb una rosassa. Té una portalada gòtica (s. XV) al mur de tramuntana format per dues arquivoltes dovellades en degradació ornades per una motllura bossellada; tenen arc de mig punt sobre columnetes adossades (són la continuació de la motllura en bossell de les arquivoltes) i amb un bordó sobre mènsules. Més amunt hi ha una fornícula sense imatge protegida per un petit ràfec de dos vessants. Els seus murs interiors són de carreus petits, matussers i irregulars; a l'exterior presenten paraments de maçoneria. Té una cripta avui enrunada i un claustre renaixentista del segle XVI.
Dimensions: 31'40 x 6'22 x 11'25 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 15'67 metres.
Guarda diversos retaules: un de barroc (1713) daurat a l'altar major de Joan Francesc Moretó, de Vic; un altre de gòtic (1419) de l'Esperit Sant atribuït a Lluís Borrassà; un tercer també gòtic del segle XV de Sant Miquel Arcàngel i Sant Joan Baptista de Jaume Cirera i Bernat Des Puig; un de fusta barroc xorigueresc (1773-84) de Josep Pujol escultor de Folgueroles amb tres-centes figures de fusta de pi negre recobertes de planxa d'or policromat i amb la imatge de la Mare de Déu dels Colls romànica del segle XIII que només en té el cap original ja que la resta és reproducció moderna perquè va ser destruïda en les jornades iconoclastes del 1936; també s'han conservat restes d'unes pintures murals de finals del segle XIII i de principis del XIV a l'absis central. I un orgue del XVIII recentment restaurat (2004).
Campanar renaixentista auster del 1565-1575 obra d'un mestre de cases francès, el mestre Robert. Té planta gairebé quadrada (6'68 x 6'25 m) i murs de metre seixanta de gruix; externament presenta dues senzilles motllures destacades que el divideixen en tres cossos d'igual alçada; està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana metàl·lica damunt del qual s'aixeca una torrella de teulada piramidal truncada amb una modesta estructura metàl·lica al cim que sosté una campaneta, estructura que no està inclosa en el càlcul de l'alçada total. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, menys a ponent on n'hi ha dues de descentrades. Els seus murs són de maçoneria marronosa amb carreus de pedra blanca a cantoneres. Per l'interior hi puja pel centre una escala de cargol de pedra picada, arriba a la cel·la i, des d'allí, amb una altra escala també de cargol s'arriba al terrat.
Situació: adossat a l'angle nord-oest de la capçalera del temple.
Alçada: 29'89 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 201-MH
Identificador: RI-51-0004218
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-09-2003)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    5 Fotos
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 28-04-2022


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANT LLORENÇ DE MORUNYS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 107 Visitants: 107 Usuaris: 0