Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - RODA DE BERÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8287)


Alçada del campanar 35.53
Descripció Altitud: 67 metres.
Església d'aires barrocs iniciada el 1612 i acabada el 1681 segons dates que figuren respectivament a la sagristia i al cor; va ser ampliada i retocada a la fi del segle XIX ja en un neoclàssic tocat d'elements romàntics. Consta de tres naus, les laterals més aviat passadissos oberts entre les capelles; té la capçalera recta. La nau central té quatre trams, un d'ells amb el cor, coberts amb voltes de llunetes igualment que el presbiteri. El cor amb una barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta rebaixada de llunetes.
El frontis neoclàssic presenta paraments de grans carreus amb sòcol i cantoneres en ressalt; hi té una portalada classicitzant amb un portal de dues arquivoltes en arc de mig punt sobre impostes i brancals filetejats a l'intradós; tot l'entorn està recobert de dovelles encoixinades i queda flanquejat per fines columnes exemptes de capitell similar al compost i fust estriat sobre pedestals; el recobreix un entaulament amb tríglifs simplificats damunt mènsules i un frontó circular amb decoració d'arcuacions en el timpà; una rosassa calada i motllurada es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular amb una motllura sobre mènsules i una creu metàl·lica al cim.
Dimensions: 24'92 x 7'34 x 10'92 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'67 metres.
Guarda una pica baptismal romànica en dos recipients en un mateix bloc de marbre; procedeix d'una antiga església del poble mariner; avui ha estat inclosa i encaixada dins d'un digne recipient de pedra amb peu motllurat. També conserva paviments amb mosaics dissenyats per l'arquitecte modernista tarragoní Josep Maria Jujol en el presbiteri i al cancell; el sagrari és del mateix artista.
Campanar neoclàssic del segle XIX. Té planta gairebé quadrada (4'35 x 4'50 m); un segon cos amb els caires aixamfranats, gairebé vuitavat, està coronat per una cornisa sobre permòdols i un terrat amb barana de pedra damunt del qual s'aixeca una torrella octagonal amb finestrals apuntats a cares alternes i amb una cornisa sobre permòdols i cúpula vuitavada apuntada amb els careners ressaltats. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc apuntat sobre impostes i amb l'ampit que sobresurt sobre permòdols, un a cada cara; hi pengen campanes. Els murs del segon cos i els de la torrella presenten paraments de carreus mitjans ben escairats de pedra marronosa i amb els seus vuit caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres. Per arribar a la cel·la hi ha una escala d'estil català sobre voltes i arrapada als murs.
Situació: adossat al mur de ponent fent angle al sud-oest del frontis orientat a migdia.
Alçada: 35'53 metres.
Esveltesa: 7,8
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 2014
Identificador: IPA-12321
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • RODA DE BERÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF