Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - SALOMÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8288)


Alçada del campanar 21.09
Descripció Altitud: 158 metres.
Església que presenta alguns elements del romànic però essencialment quedà refeta en estil barroc al segle XVII i remodelada al segle XIX; al XX s'hi ha instal·lat un porxo frontal en arcs de mig punt sobre fines columnes toscanes; al fons d'aquest porxo s'hi obre el portal romànic en arc dovellat de mig punt amb impostes decorades amb un escacat i amb incisions simbòliques en alguns carreus dels brancals; aquest portal es trobava en la seva cara lateral i va ser traslladat a l'actual frontis. Per damunt del porxo és visible una finestra esqueixada en arc de mig punt amb l'entorn carreuat; aquest mur frontal es troba avui arrebossat i pintat en color crema clar; a les cantoneres s'hi veuen carreus de pedra clara.
El temple consta de tres naus de quatre trams, les laterals molt amples, i un transsepte amb una cúpula sobre nervis al creuer. La central està coberta per voltes de llunetes i les laterals per creueria. Una capella lateral a la banda de migdia, la del Sant Crist, obrada entre el 1708 i el 1715, està coberta per un cimbori vuitavat amb cupulí, ambdós oberts per finestres el·líptiques el primer i en arc de mig punt el segon; estan coberts per teulades de peces aràbigues vidriades de color verd.
Dimensions: 29'27 x 6'24 x 9'37 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 19'43 x 7'19 x 9'31 i la cúpula arriba als 12'42. Un atri a l'entrada fa 2'21 metres de fondària, mesura ja inclosa en la llargada total de la nau. El porxo fa una fondària de 4'45 metres.
Guarda vuit teles pintades a l'oli pel pintor de Valls Pons i Monravà (ss. XVII i XVIII) a la capella del Sant Crist.
Campanar del segle XVIII. Té planta gairebé quadrada (3'40 x 3'30 m). Fou bastit amb murs que avui es troben arrebossats i amb carreus de pedra blanquinosa a cantoneres; té un segon cos de planta vuitavada separat del primer per una fina motllura i bastit amb paraments de carreus mitjans ben escairats de pedra clara; en ell s'hi ubica la cel·la amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna; hi pengen campanes; una motllura es troba a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una teulada i una cornisa motllurada cobertes de teules vidriades de color verd; al seu centre s'aixeca una torrella circular amb vuit finestres d'arc de mig punt alternant amb figures escultòriques adossades, modernes; una nova cornisa dóna pas a una agulla de teules envernissades verdes amb pinacle al cim. Aquest joc de teulades donen vistositat al temple.
S'entra al campanar per una porta exterior; l'escala és estreta i de cargol d'obra; després segueix sobre voltes, arrapada als murs i a un pilar central en un primer tram; en un segon segueix amb ull central escàs, amb barana d'obra i damunt un senzill embigat de fusta; un curt tercer tram sense barana arriba a la cel·la. L'espai de la cel·la i la torrella aixecada al seu damunt només queden separats per una senzilla peça de fusta a manera de gelosia que fa de sostre de la cel·la i del terra de la torrella; es passa de l'un a l'altre per una escala metàl·lica de gat a través d'un trapa oberta.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest amb el frontis encarat a ponent.
Alçada: 21'09 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-12330
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-04-2011)
  • 11 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 16-04-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana (1)VILLANUEVA SÁENZ, FERNANDO1950ca80296
    Cel·la de campanesCampana (2)VILLANUEVA SÁENZ, FERNANDO1950ca100579

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SALOMÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0