Inventari de Campanes

Glèisa dera Mair de Diu deth Rosèr - ES BÒRDES (CATALUNYA)

(Referència: 8351)


Alçada del campanar 26.84
Descripció Altitud: 852 metres.
Església aixecada el 1806. Consta d'una nau coberta amb una volta d'aresta i capçada per un absis rectangular; davant del presbiteri recte cobert amb una volta de llunetes hi ha un tram de tres naus separades per una columna per banda i arcs formers de mig punt; està cobert amb una volta de llunetes. El portal rectangular és obert al mur lateral de migdia tocant als peus de l'església; té un marc de grans carreus de pedra blanca amb un ràfec destacat al damunt format per una teuladeta de tres vessants. Els murs presenten els paraments arrebossats i pintats en color clar crema, tal com és tradicional a la vall, i amb dos contraforts de reforç a cada banda.
Dimensions: 23'00 x 8'18 x 8'11 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda una llosa encastada a tocar el brancal esquerre del portal procedent d'un sarcòfag del segle XV amb la figura jacent d'un cavaller gravada en un estil infantil.
Campanar rústic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'10 x 4'30 m) i està dividit en quatre cossos per unes senzilles motllures. Queda coronat per una cornisa motllurada destacada i una agulla vuitavada amb inflexió a una base quadrada recoberta tota ella de lloses de pissarra negra. La cel·la presenta una finestra d'arc rebaixat a cada cara; sota d'ella hi ha una espitllera i, al cos inferior, una finestra d'arc de mig punt rebaixat. Els seus murs, arrebossats, presenten diversos clots produïts per impactes de quan els guerrillers de després del 1939 disparaven contra les forces de la guàrdia civil franquista que es parapetaven en el campanar.
Situació: adossat i recolzat en el mur de ponent, als peus del temple, fent angle al sud-oest del mur lateral de migdia.
Alçada: 26'84 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4524
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2006)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • ES BÒRDES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2020
  Convertir a PDF