Inventari de Campanes

Glèisa dera Mair de Diu de Cap d'Aran de Tredòs - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8363)


Alçada del campanar 25.79
Descripció Altitud: 1352 metres.
Església romànica del segle XII. Consta de tres naus de planta trapezial; tenen quatre trams amb un sostre de fusta sobre encavallades que cobreix les tres naus. Les laterals estan separades de la central per arcs formers de mig punt que descansen en pilars cruciformes; la capçalera la formen tres absis semicirculars prolongats per un tram presbiteral. Tenen notable fondària sobretot el central; estan decorats per l'exterior a la manera llombarda, el central, del segle XI, sobrealçat grosserament; el del costat de migdia, del segle XII, amb arcs cecs i, en lloc de les lesenes que es troben en els altres dos, hi figuren semi-columnes adossades; el del cantó de tramuntana, del segle XIII, té un fris d'arcs cecs que descansen en permòdols figuratius. Els seus paraments són de carreus petits, matussers i disposats en filades regulars. Sota el presbiteri hi ha una cripta amb volta de canó dividida en dos espais, un de rectangular i l'altre, al fons, semicircular; en ella s'hi conserven peces antigues, paleocristianes segurament.
El portal atrompetat del frontis, al mur de ponent, està format per tres arquivoltes dovellades de punt rodó, la més enfondida damunt una fina imposta, la del centre descansa en columnes amb els capitells decorats amb relleus; sobre la dovella clau de la més exterior hi figura el crismó en baix relleu; més amunt s'hi veuen dues finestres, a mitja alçada una de rectangular i la més enlairada en arc de mig punt; a banda i banda del portal, el frontis està recorregut fins a uns dos terços d'alçària per unes àmplies lesenes. Altres portals amb decoració estan situats a migdia i al nord, aquest últim paredat; el situat al mur de migdia és rectangular; té damunt la llinda, que descansa en muntants carreuats, un frontó circular dovellat amb el timpà d'una sola peça decorat amb el crismó en baix relleu; queda recobert per un bordó amb un escacat al seu intradós que es prolonga horitzontalment uns decímetres.
Cinc destacats contraforts exteriors reforcen els murs laterals, molt destacat per la banda de migdia el que es troba com a continuació del frontis. Els murs presenten paraments de carreus irregulars disposats en filades uniformes i amb un picat poc acurat en tot el temple. En algun tram del mur de migdia, a la part alta, hi ha un fris d'arcuacions cegues, i en el mur de tramuntana, sota cornisa, hi ha una motllura de secció rectangular damunt de petits permòdols quadrats.
Dimensions: 28'00 x 4'62 x 16'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus en fa 13'66; aquestes amplades són les mitjanes de les dimensions extremes ja que la planta és irregular, més estreta a la capçalera.
Guarda tres piques de pedra, dues de baptismals i una altra d'ús no identificat; una de les primeres té forma prismàtica amb una prolongació en un costat curt en forma de nas i amb uns ulls a banda i banda; probablement es tracta d'una peça preromànica.
Campanar exempt. Té planta quadrada (5'90 x 5'90 m). Segurament és una antiga torre de defensa de base romànica i de cos superior del segle XVI coronat per una agulla vuitavada de lloses de pissarra i amb inflexió a la base que s'adapta al quadrat de la torre. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de punt rodó a cada cara; hi pengen campanes. Una àmplia porta al nivell de terra, pel cantó de llevant, permet l'accés a una escala interior metàl·lica i de fusta, poc estable, per arribar a la cel·la. Algunes espitlleres són visibles a diverses alçades; alguns dels caires estan ressaltats a manera de lesenes cantoneres fins a mitja alçada o fins a la de la cel·la. Els seus murs tenen paraments de carreus petits, irregulars, matussers i disposats en filades. El cos de la base, de forma més o menys cúbica, és una mica més ampli que la resta del campanar.
Situació: exempt davant del frontis, a ponent del temple, a una distància d'uns tres metres.
Alçada: 25'79 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-292
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2006)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-08-2011)
  • VILARRÚBIAS I CUADRAS, Daniel [Campanaus e campanes dera Val d'Aran] (2013)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    29 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 06-04-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSant Favià i Sant Sebastià (1)MESTRES17804864
    Cel·la de campanesSant Joan Baptista (2)CLOTET, MAGÍN185258.5116
    Cel·la de campanesSanta Maria (3)MACA Y ORTIZ160089408
    Cel·la de campanesSant Marc i Santa Bàrbara (4)BALLESTEROS1892105670

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 82 Visitants: 81 Usuaris: 1 - servidor