Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - CASTELLAR DEL VALLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8375)


Alçada del campanar 55.62
Descripció Altitud: 335 metres.
Església neogòtica aixecada entre el 1885 i el 1892; se l’ha batejada com “La Catedral del Vallès” per les seves grans dimensions. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb arcs diafragma apuntats que sostenen un ric teginat decorat amb pintures; el transsepte cobert per un teginat damunt arcs de creueria presenta grans finestrals gòtics calats als murs extrems dels seus braços; la capçalera la forma un absis poligonal de nou costats amb ostentosos contraforts exteriors. En el tram situat als peus de la nau hi ha allotjat un cor alt amb una barana de pedra amb calats neogòtics damunt d'un arc rebaixat i d'una volta de creueria. Al dessota de la nau, com un soterrani, ben visible externament per la banda de migdia, hi ha dependències diverses i la tomba del fundador.
El frontis orientat a llevant està ricament decorat amb elements de l'estil gòtic; la portalada té un portal rectangular amb la llinda damunt mènsules envoltada per unes arquivoltes apuntades que deixen un timpà decorat amb imatges en relleu; està flanquejada per dos contraforts de mitja alçada i coronada per un petit gablet; al seu damunt hi ha oberta una rosassa calada i motllurada; per coronament del frontis hi té una cornisa angular decorada amb diversos frisos goticitzants com un de flametes amb volutes, i una creu de pedra molt decorada al cim; uns contraforts a les cantoneres sobresurten per damunt de la teulada amb dos pinacles amb florons.
Dimensions: 49'73 x 9'85 x 21'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 3'45 metres de la fondària del cancell; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 19'20 metres; el transsepte en fa 18'94 x 9'90 x 21'55.
Arquitectes: Joan Martorell i Emili Sala.
Campanar coetani del temple. Té una alta base de planta quadrada (7'62 x 7'62 m) i un segon cos de perímetre lleugerament més reduït on hi figura una esfera horària a la cara de migdia i òculs cecs amb una creu en relleu a les altres. El tercer cos, també quadrat, disminueix progressivament de perímetre i agafa forma octagonal envoltat de pinacles i gablets fins a acabar en un terradet que sosté una estructura metàl·lica treballada amb formes decoratives com volutes i calats. Està bastit amb pedra carreuda blanquinosa.
Situació: encabit en l'angle nord-oest que formen el transsepte i l’absis.
Alçada: 46’60 metres és l'alçada només de la torre bastida amb pedra; la total arriba als 55’62 metres; aquesta mesura inclou l'estructura metàl·lica superior que sembla formar part del mateix campanar i no ser pas una peça que pot treure's i posar-se segons criteris diversos dels rectors titulars; l'alçada que se li sol donar només arriba als 53'50 metres; un servidor n'he trobat uns quants més; no penso pas que hagi comès cap error (encara que tot podria ser) més enllà d'alguns centímetres, i per això la dono per bona.
Esveltesa: 7,3
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-27270
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-02-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-12-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  DOMENE, CristinaEl grup de la Pedra Seca restaura el rellotge mecànic del Campanar2017
  L'ACTUAL.CATNeteja del campanar de Sant Esteve 2016
  12 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 07-04-2017

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Esteve - CASTELLAR DEL VALLÈS (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent En marxa Manual

  Data de construcció 1887
  Actualització 07-04-2017
  1 Fotos

 • CASTELLAR DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF