Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador - POLINYÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8381)


Alçada del campanar 19.02
Descripció Altitud: 158 metres.
Església inaugurada el 1792. Consta d’una nau de tres trams un d'ells amb el cor amb barana metàl·lica sobre un arc rebaixat i pis horitzontal embigat; està coberta amb una volta de canó de mig punt damunt dos arcs torals i un mur que tanca i sosté el cor; el presbiteri i la capçalera són rectes. El frontis orientat a migdia el constitueix el mur lateral d'una antiga església romànica la nau de la qual es conserva com a atri; el portal actual en arc de mig punt dovellat es troba obert en el mur lateral de migdia d'aquesta antiga església romànica; una rosassa es troba al mur frontal de la nova església per damunt i al darrere de la teulada de l'antiga; el seu coronament consisteix en una senzilla i minsa cornisa angular i una creu al cim.
L'antiga església del segle XI modificada al XII (1122) situada transversalment davant de l'església actual consta d'una nau amb volta de canó seguit damunt un arc toral de mig punt proper a la capçalera; està capçada per un absis romànic semicircular decorat per fora amb lesenes i arcs cecs; internament hi ha pintures al fresc amb representacions típicament romàniques.
Dimensions d'una i altra nau; les de l'església romànica: 19'27 x 4'14 x 5'79 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; les de l'església actual fan 19'11 x 8'80 x 12'91 metres; l'amplada des del fons de les capelles laterals en fa 13'23.
Guarda, a la capçalera de l'església romànica, des de l'arc toral fins al fons de l'absis, unes pintures del segle XII conservades in situ; altres foren traslladades al Museu Diocesà.
Campanar amb una base romànica dels segles XI-XII; la part superior fins a la cel·la seria de cap el 1700. Té planta gairebé quadrada (2'75 x 2'70 m); està coronat per una doble motllura, una minsa cornisa i un terrat amb una alta balustrada de maó. La cel·la està oberta amb finestres rectangulars, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs tenen paraments de paredat o de maçoneria amb carreus a cantoneres. Per accedir a l'interior hi ha una porta oberta a l'absis de l'atri (antiga església romànica) i s'arriba a la cel·la per una escala de cargol de pedra; des de la cel·la al terrat obert per una trapa hi ha una senzilla escala de gat.
Situació: adossat al mur lateral de tramuntana de l'antiga església romànica i al lateral de llevant de la nova en l'angle que fan aquestes dues construccions, proper a l'absis romànic orientat a llevant.
Alçada: 19'02 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-27550
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-02-2005)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-04-2016


 • POLINYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF