Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - RIPOLLET (CATALUNYA)

(Referència: 8383)


Alçada del campanar 27.23
Descripció Altitud: 78 metres.
Església que conserva restes romàniques del temple primitiu com l’absis semicircular del segle XII i la nau central coberta amb una volta de canó apuntat; té dues naus laterals afegides al XVII separades de la central per grans arcs formers; un cor alt es troba als peus. Té un portal rectangular renaixentista del segle XVII amb semi-columnes toscanes adossades als muntants, un entaulament senzill i un frontó triangular; a mitja alçada hi figura un òcul i, al capdamunt, la cornisa angular amb una creu metàl·lica al cim. Està bastida amb murs de petits carreus irregulars bastos.
Campanar modernista aixecat el 1892. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'46 x 4'40 m) amb la base un xic més ampla que els pisos superiors; al capdamunt d'aquest cos hi ha la cel·la ubicada en una torrella octagonal coronada per un terrat amb barana de merlets fantasiosos i amb ferro forjat. La cel·la queda oberta amb finestrals rectangulars, un a cada costat, coronats per un petit frontó apuntat amb un petita creu oberta; hi pengen campanes; unes finestres en arc de mig punt remarcat per un bordó es troben en els pisos inferiors obertes a cada cara. Els seus murs dividits per franges horitzontals de maó en diversos pisos tenen els paraments arrebossats; unes àmplies cantoneres fan jocs geomètrics de maó vist; el cos de la cel·la també és de maó; sota d'ell hi ha les esferes d'un rellotge visibles a les quatre cares. Damunt el terrat hi ha una bella estructura metàl·lica que sosté dues petites campanetes pels tocs horaris; no ha estat inclosa en la mesura de l'alçada del campanar per ser un element que es troba al seu damunt.
Per l'interior hi puja una escala de pedra arrapada als murs i amb un ull central fins al primer pis; després no deixa cap ull i arriba fins a la cel·la; des d'ella, per una escala de gat i una trapa o obertura rectangular no coberta, es pot sortir al terrat.
Situació: adossat a la façana principal, a ponent, fent angle recte amb ella al sud-oest.
Alçada: 27’23 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 2010
Identificador: IPA-27593
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2000)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-04-2016


 • RIPOLLET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF