Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Perpètua - SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (CATALUNYA)

(Referència: 8395)


Alçada del campanar 25.38
Descripció Altitud: 100 metres.
Església amb orígens romànics del segle XI modificada al XII i al XIII; en resten els absis amb posició trilobulada (s. XIII) i altres parts avui mig amagades per modificacions posteriors. Consta de tres naus; la central queda coberta amb una volta de canó apuntada, amb canó seguit la de tramuntana i amb una coberta moderna la del sud; damunt del tram rectangular situat entre els tres absis hi ha aixecat un cimbori amb cúpula; al seu damunt s'hi va edificar al segle XVIII l'actual campanar barroc. Té cor i un porxo frontal tancat amb reixa de ferro forjat i cobert per una teulada de tres vessants sostinguda per pilars de pedra carreuada; per damunt d'ell apareix la resta del frontis amb un òcul atrompetat a mitja alçada i, per coronament, un campanar d'espadanya de dos ulls ocupats per tres petites campanes. El mur d'aquest frontis presenta un parament de petits carreus matussers ben alineats; els murs laterals són de maçoneria i el del migdia està coronat per una estructura d'alts merlets que són les restes d'unes antigues finestres desaparegudes avui quan es va rebaixar l'alçada de la coberta.
Dimensions: 22'50 x 4'90 x 8'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus en fa 14.
Campanar amb restes del primitiu romànic a la seva base formada pel cimbori que s'aixeca damunt els absis; el segon cos del segle XVIII té planta octagonal amb costats irregulars; fa un perímetre de 21'44 m; està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles i un terrat amb barana d'obra amb pinacles de bola als vuit angles. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc apuntat, dos als costats llargs i un als curts alternant-se amb costats sense obertures; els finestrals s'obren en els costats situats en creu. Els seus murs són de paredat arrebossat amb carreus a les cantoneres. Per accedir a la cel·la hi ha dues estructures d'escales: fins al nivell de la teulada del temple hi ha una escala de cargol de fusta; des d'aquest nivell fins a la cel·la, n'hi ha una altra de pedra arrapada als murs i amb un ull central; per arribar al terrat, una curta escala de pedra hi surt per un petit edicle.
Situació: damunt el cimbori aixecat sobre l'absis orientat a llevant.
Alçada: 25'38 metres, càlcul aproximat, fet amb dificultats per ser inaccessible la base del campanar degut a les barreres arquitectòniques de la zona.
Esveltesa: 3,5
L'espadanya del frontis arriba als 13'82 metres d'alçada, i ella sola en fa 3'47.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28001
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-04-2016


 • SANTA PERPÈTUA DE MOGODA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-05-2022
  Convertir a PDF