Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - ULLASTRELL (CATALUNYA)

(Referència: 8402)


Alçada del campanar 27.5
Descripció Altitud: 345 metres.
Església aixecada entre el 1859 i el 1862 en un estil neorenaixentista. Consta d’una nau coberta amb una volta de canó de mig punt seguida, amb cor i capçalera recta; l'acompanya una capella fonda, la del Santíssim, situada a l'esquerra i paral·lela a la nau; l'absis és rectangular i és d'amplada més reduïda que la nau i queda igualment cobert per una volta de canó de mig punt. El cor als peus del temple està situat sobre l'atri (fondària: 2'07 metres) i un estret tram inicial de la nau; descansa en un arc carpanell i una volta de canó; té en la seva part central una balustrada de fusta i en les dues bandes laterals una barana de gelosia; estan separades de la central per robustos pilars que sostenen el campanar. El mur dret, que dóna a tramuntana, està il·luminat per dos grans finestrals semicirculars tancats per vidrieres de colors. Tot l'interior del temple, inclosa la volta, està pintada amb un color groc pàl·lid.
El frontis té un alt portal rectangular resseguit per una motllura en tot el marc; el seu mur és de maó vist amb requadres ressaltats i una motllura horitzontal destacada que el divideix en dues zones; a la superior, hi ha oberta una finestra central semicircular que il·lumina el cor; al capdamunt, hi ha un gran frontó triangular amb creu de pedra al cim i amb un petit òcul al timpà. Els murs laterals tenen paraments de totxo i panys de maçoneria, tot en material com el frontis de color rogenc.
Fou construïda amb l’esforç i cooperació dels habitants del poble que anaren al torrent proper a recollir materials per a la construcció.
Dimensions: 24'90 x 9'07 x 10'89 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total, des del fons de la capella fonda, fa 15'04 metres. Les dimensions de la capella fonda són: 14'18 x 4'90 x 5'28 metres.
Campanar d’estil modernista, erigit cap el 1908. Té planta quadrada (3'86 x 4'26 m) amb els caires esbiaixats reforçats per semi-columnes adossades; està coronat per una cornisa bossellada i una torrella quadrada amb els caires arrodonits i amb les esferes del rellotge a cada cara. La torrella està coberta per una cúpula de ceràmica vidriada amb rajoletes blau clar i blanques, sobretot d'aquestes. Els murs, com els de tot l'edifici, tenen paraments de maó vist; de fet aquest campanar està constituït per la cel·la que sobresurt per damunt de la teulada del temple; està oberta per finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara; hi pengen quatres grans campanes.
Per l'escala que puja al cor, entrant al temple a l'esquerra, es pot accedir a dins del campanar i arribar fins a la cel·la; es tracta d'una escala de graons d'obra amb rajoles vermelles i marge de fusta, sobre voltes, arrapada als murs i amb una barana de ferro; des de la cel·la es pot accedir a l'àmbit de la cúpula, on s'allotge la maquinària del rellotge, amb una escala de ferro ancorada al terra de la cel·la; dóna a una trapa tancada per una placa metàl·lica situada a un angle (al sud-oest) del sostre de la cel·la; tant aquest com el terra de la cel·la descansen damunt bigues de ferro.
Arquitecte: Lluís Muncunill i Perellada (1868-1931), del Bages, terrassenc d'adopció.
Situació: aixecat sobre els peus de la nau, per damunt de la façana principal del temple.
Alçada: 27'50 metres.
Esveltesa: 6,4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28271
Campanes Segons la documentació de Delfí DALMAU i ARGEMIR hi ha quatre campanes, tres de 1940 i la quarta, refosa per MANCLÚS de València, de 1961.
Segons notícia del Diari de Terrassa (03-06-2008) les quatre campanes són les següents: Josepa Francesca (refosa), Petra (del campanar original), Josepa (refosa) i Montserrat, de 1961, que pesaria 199 kilos (pes que no coincideix amb les mesures de la campana).
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-03-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  BAJO, CarlosEl campanario celebra su centenario en el segundo intento2008
  10 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 20-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)19405072
  Cel·la de campanesCampana (2)194060125
  Cel·la de campanesMontserrat Gertrudis (3)MANCLÚS, SALVADOR196180296
  Cel·la de campanesCampana (4)1940100579

 • ULLASTRELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2022
  Convertir a PDF