Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CARDEDEU (CATALUNYA)

(Referència: 8415)


Alçada del campanar 27.56
Descripció Altitud: 193 metres.
Església aixecada en els segles XVI i XVII bàsicament barroca encara que queden algunes restes romàniques de la primitiva construcció del segle XII a la base del campanar i al mur de tramuntana. Consta d'una nau coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt i capçada per un presbiteri semicircular; té un cambril darrere l'altar major, la capçalera recta i el cancell tancat amb vidrieres. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc rebaixat i una volta de llunetes. El frontis orientat a ponent té un portal del 1780 en arc rebaixat amb pilastres toscanes decorades amb relleus figuratius adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular truncat amb una imatge en relleu al damunt, un òcul atrompetat a mitja alçada i una minsa cornisa angular amb creu al cim. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres tot en una pedra grisenca en la que hi ha barrejats materials negrosos.
Dimensions: 26'32 x 11'43 x 18'23 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total calculada des del fons de les capelles laterals fa 17'98 metres.
Campanar d'un estil barroc auster. Té planta gairebé quadrada (5'71 x 5'84 m.) amb la base romànica i el cos superior dels segles XVI i XVII. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb merlets esglaonats i gàrgoles a la seva base. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc apuntat, un a cada cara; hi pengen campanes; queda ornada amb motllures senzilles a la seva base i al damunt. La cel·la tota ella és de carreus ben picats i escairats disposats en filades uniformes. L'escala interior és del tipus català aferrada a la paret i sobre voltes catalanes; per arribar al terrat, hi ha una escala metàl·lica de gat fins a una trapa que s'obre fent pressió cap amunt. Els seus murs són una barreja de maçoneria i de carreuons amb carreus ben escairats a les cantoneres
Situació: adossat a la façana lateral nord, prop de la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 27'56 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 2007
Identificador: IPA-28600
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-01-2005)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-04-2016


 • CARDEDEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF