Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Fruitós - CASTELLTERÇOL (CATALUNYA)

(Referència: 8417)


Alçada del campanar 32.5
Descripció Altitud: 700 metres.
Església barroca aixecada entre el 1628 i el 1670. Consta de tres naus de cinc trams, la central coberta per una volta de canó amb llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt, les naus laterals amb voltes de creuria; estan separades per arcs formers de mig punt damunt esvelts pilars quadrats amb els caires aixamfranats; els que sostenen la cúpula força més robustos. Té transsepte amb cúpula i cupulí en el creuer i la capçalera recta. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta rebaixada. El frontis orientat a ponent té una portal rectangular flanquejat per semi-columnes toscanes sobre uns baixos pedestals, un arquitrau dòric, cornisa destacada i un frontó truncat amb volutes i una fornícula amb imatge al damunt; a mitja alçada hi ha oberta una rosassa atrompetada motllurada i, per coronament, una cornisa angular decorada amb denticles. Una breu escalinata semicircular facilita l'entrada.
Dimensions: 26'75 x 5'64 x 10'06 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 15'45 metres; el transsepte en fa 24'42 x 5'61 x 9'92 i la cúpula 13'55 i amb el cupulí 17'52.
Guarda escultures noucentistes de Joaquim Ros i Bofarull (1906-1991) a l'altar del Roser i una Mare de Déu d'alabastre.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (8'50 x 8'50 m.); el segon és octagonal i està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als vuit caires i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als angles. La cel·la, en canvi, té els paraments de carreus ben escairats i amb el morter de calç molt visible en les juntures; està oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara. Una de les seves campanes és una matraca pel toc de tenebres. Es puja pel seu interior fins al capdamunt per una escala sobre voltes catalanes, arrapada als murs i amb un ample ull central.
Els seus murs són de paredat arrebossat amb les cantoneres de carreus escairats de pedra grisenca; es troba en molt bon estat tant per dins com per fora: l'arrebossat destaca pel color blanc en contrast amb els carreus dels caires de pedra fosca; té una motllura al cim del cos quadrat, dues més sota finestrals i una altra a l'arrencada dels arcs de les finestres.
Situació: adossat a la capçalera fent angle al nord-est de l'església.
Alçada: 32'50 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 9
Identificador: IPA-28678
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-10-1998)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-08-2013)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • CASTELLTERÇOL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF