Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - LA GARRIGA (CATALUNYA)

(Referència: 8425)


Alçada del campanar 31.75
Descripció Altitud: 275 metres.
Església aixecada entre el 1686 i el 1737 amb aires barrocs; fou refeta el 1940 després de les destruccions del 1936. Consta d'una nau de set trams desiguals capçada per un absis semicircular; la nau està coberta per una volta de llunetes sobre set arcs torals de mig punt. El cor descansa sobre una volta de llunetes i un gran arc rebaixats i, al dessota, hi ha un digne cancell de plaques metàl·liques grisenques. Els murs presenten paraments de maçoneria amb bandes verticals de maons i grans contraforts laterals; les cantoneres estan reforçades per carreus grans ben escairats.
Al frontis hi té una portalada abarrocada amb un portal en arc rebaixat flanquejat per pilastres toscanes en relleu destacat i decorades amb volutes igualment com al seu entorn; damunt hi té un doble capitell amb pinacles adossats al mur, una fornícula amb la imatge del patró i amb abundant decoració en pilastres i un entaulament; el mur es troba arrebossat i pintat en un color gris clar amb simulació de grans carreus; està coronat per una cornisa motllurada fent angle al centre i amb pendent a les ales.
Dimensions: 37'07 x 11'58 x 17'98 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 17'73 metres.
Arquitectes: Giralt Cerdà. El 1926 es féu la façana i la balustrada que tanca el podi davant del frontis en estil classicitzant per part de l'arquitecte Josep Maria Pericas.
Campanar barroc merament funcional de parets nues. Té un primer alt cos de planta quadrada (7'40 x 7'40 m); el segon, a la part alta, és vuitavat i està coronat per una minsa cornisa i una coberta força plana damunt la qual s'hi aixeca una estructura metàl·lica amb dues campanetes horàries i un penell al cim; aquesta estructura no ha estat tinguda en compte a l'hora de fer el càlcul de l'alçada. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara; hi pengen quatre campanes. Els seus murs són de paredat amb carreus a les cantoneres; el cos de la cel·la presenta paraments de carreus grisencs ben escairats; dues motllures es troben una a la base de la cel·la i l'altra a l'arrencada dels arcs dels finestrals.
La part baixa del campanar es troba buida i una estreta escala de maons amb una matussera barana de fusta puja arrapada a la paret; en arribar a un primer pis l'escala es converteix en una de cargol d'obra amb graons de maó que puja per la banda de ponent; un últim tram curt de graons de pedra sobre voltes i arrapat als murs amb un ull central tancat per un envà dóna accés a la cel·la coberta per una volta semiesfèrica sobre vuit nervis amples de maons que s'uneixen al centre; està oberta per una trapa circular; una escala de mà metàl·lica apuntalada al centre del terra arriba fins a la trapa.
Situació: adossat a la façana lateral nord, en l'angle nord-est del temple, tocant a la capçalera. Està rodejat de petits edificis que bloquegen l'estructura inferior de la torre que priven a la vista l'aspecte majestuós que podria oferir.
Alçada: 31'75 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28819
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-03-2009)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • LA GARRIGA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2022
  Convertir a PDF