Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - GRANOLLERS (CATALUNYA)

(Referència: 8427)


Alçada del campanar 36.75
Descripció Altitud: 175 metres.
Església aixecada entre el 1941 i el 1946 en el lloc que ocupava l'església gòtica destruïda el 1936; l'actual té una orientació perpendicular a la que tenia el primitiu edifici; té un estil goticitzant. Consta d'una nau amb dos passadissos laterals separats per quatre pilars octagonals per banda; la capçalera la forma un absis poligonal de cinc costats cobert per una volta de creueria. El cor als peus descansa damunt un embigat de formigó i d'un ampli cancell o atri. Conserva vestigis dels edificis precedents, del romànic ben poc (restes del portal “petit” a tocar de l'actual campanar) i del gòtic (segle XVI) algun pany de paret i el campanar. Els seus murs de pedra estan arrebossats i pintats amb un to grana als laterals; les estructures internes són de formigó; cinc arcs diafragmes sostenen un sostre sobre bigues de formigó. El frontis orientat a migdia, amb l'aspecte d'inacabat, té un mur de paredat lligat per fines bandes horitzontals. El portal té un marc rectangular recobert per una arcada apuntada que deixa un timpà sense imatge; una gran rosassa calada es troba a la part alta i queda coronat per una cornisa angular amb creu al cim.
Dimensions: 43'00 x 15'15 x 21'37 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total, inclosos els passadissos, fa 22'52 metres; la llargada inclou els 7'55 metres de fondària de l'atri.
Arquitecte: Joan Boada i Barba.
Guarda escultures de J. Clavell del 1961 a la capella del Santíssim, i de Sebastià Badia (1916-2009) del 1966 al presbiteri en cinc grans plafons en alt relleu que expliquen el martiri del patró, escultura de Sant Esteve sobre pedestal darrera l'altar i de la Mare de Déu de Granollers (1990) en una imatge de pedra amb la figura de Maria dreta i el Nen sobre el braç al fons del passadís lateral dret, tot obra del citat escultor Sebastià Badia de Caldes de Montbui; conserva del segle XVI una gran pica baptismal de pedra de Girona amb relleus a tres de les dotze cares còncaves i amb arestes vives lleugerament inclinades que es prolonguen fins a un peu estrangulat que acaba en una àmplia base. Té orgue.
Campanar gòtic de planta quadrada (8'50 x 8'50 m.) i de base romànica; des de mitja alçada es converteix en vuitavat de costats irregulars; els seus paraments són de paredat amb carreus a les cantoneres fins a la cel·la on té paraments constituïts per carreus ben escairats, amb dues motllures, una a l'inici d'aquest cos i la segona a l'arrencada del arcs lleugerament apuntats dels vuit finestrals oberts, un a cada cara. Està coronat per una minsa cornisa sota de la qual es troben vuit gàrgoles figuratives i un terrat amb barana calada. Sobre terrat hi ha una estructura metàl·lica per sostenir una petita campana; no queda inclosa en la mesura de l'alçada.
Per l'interior hi puja una escala arrapada a les parets que tenen un gruix de 1'60 metres; arriba fins al pis de les campanes cobert per una volta gòtica d'arcs convergint en clau de volta anellada. Al terrat s'hi accedeix per una escala de cargol. Un gran ull d'escala central permet despenjar-hi les cordes que sostenen els pesos de les campanes horàries. El toc de campanes té un joc de combinacions musicals.
Situació: adossat a les capelles laterals de ponent, en un lloc central, pràcticament exempt.
Alçada: 36'75 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28956
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2004)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • GRANOLLERS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF