Inventari de Campanes

Capella de Santa Justa i Santa Rufina, antiga parròquia - LLIÇÀ D'AMUNT (CATALUNYA)

(Referència: 8432)

Alçada del campanar 12.49
Descripció Altitud: 160 metres.
Església amb orígens preromànics aixecada bàsicament a principis del segle XI amb una nau rectangular a la qual s'hi va afegir cap el 1101 un absis semicircular d'estil llombard amb lesenes i arcs cecs sota cornisa; al segle XVI es va reformar el frontis i s'hi va afegir el campanar d'espadanya i al XVIII s'hi adaptà una capella lateral a la banda esquerra, la del Roser. Durant la guerra civil va perdre la volta; es va restaurar tota l'obra a partir del 1975 i quedà completada el 1982. Els seus murs són de petits carreus de pedra grisenca barrejats amb altres de marronosos tant per l'interior com per l'exterior on hi predomina, tanmateix, la maçoneria de peces mig picades.
La nau té un un arc toral de mig punt damunt del qual descansa un sostre d'embigat de fusta; la capella lateral també està coberta amb el mateix sistema; l'absis està obert amb una doble arcada i prolongat un tram coberts tots amb voltes de pedra vista i introduïts per un arc presbiteral de mig punt. Té una entrada al mur de migdia i una altra, closa avui, al de ponent; aquest últim és un senzill portal en arc de mig punt mentre que el de la banda sud és un portal renaixentista rectangular ornat amb una petxina sobre la llinda i dues senzilles pilastres a banda i banda; té també al centre d'aquest mur un òcul sota cornisa. Uns bancs de pedra estan adossats al mur de migdia per l'interior i units a uns altres davant mateix de l'absis que deixen un petit pas central; són de maçoneria amb molt de calç visible. A la banda nord, proper al frontis, hi ha un gran contrafort per fer un reforç als murs frontal i lateral que sostenen l'espadanya.
Dimensions: 12'29 x 4'20 x 6'87 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de la capella fa 9'15 metres.
Campanar d'espadanya amb ulls a dos nivells, dos al primer i tres al superior, tots en arc de mig punt; com que fa angle amb un mur lateral a la banda nord, té un altre ull en aquesta banda al nivell superior també. Els seus brancals són de maó vist i el seu mur és de maçoneria barroera. La base frontal de l'espadanya fa 5'17 metres d'amplada i té el coronament horitzontal sense cornisa.
Situació: damunt mateix del mur de ponent ocupant gairebé tota la seva amplada i en part del mur de tramuntana que fa angle amb el mur frontal.
Alçada: 12'49 metres.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29048
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-07-2013)
 • 15 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • LLIÇÀ D'AMUNT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-05-2021
  Convertir a PDF