Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - LLINARS DEL VALLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8436)


Alçada del campanar 25.5
Descripció Altitud: 200 metres.
Església aixecada entre el 1680 i el 1774 en estil gòtic tardà; conserva escasses restes d'una anterior romànica. Consta d'una nau de quatre trams coberts amb voltes de creueria sobre una ampla imposta motllurada i quatre arcs torals de mig punt. Està capçada per un absis poligonal de cinc costats. Els murs interiors i els plements de la volta estan pintats d'un color rosa pàl·lid mentre que els arcs, nervis i pilastres ho són de blanc intens; les bases de les pilastres mostren treballs motllurats en pedra granítica grisa. El cor té una barana de vidre; se sustenta sobre un arc rebaixat. Entre contraforts hi ha capelles laterals, tres a la dreta i dues a l'esquerra.
Té un porxo de construcció recent damunt un podi esglaonat davant del frontis amb una teulada de destacada cornisa sobre caps de biga damunt tres arcs de mig punt frontals i dos de laterals, un a cada costat; descansen damunt robustos pilars; queda cobert per un sostre un pèl bufat i una teulada d'un sol vessant; aixoplugat sota el porxo hi ha el portal en arc rebaixat i muntants de granit gris carreuats; la data del 1781 està gravada en la dovella clau. Per damunt del porxo el mur frontal hi té una rosassa a mitja alçada que il·lumina el cor, i una minsa cornisa convexa al centre i còncava als laterals amb un creu metàl·lica al cim. El mur ha quedat decorat amb un estucat el 2005 obra d'Alsina. Un digne cancell està tot ell vidriat. Els murs laterals estan arrebossats amb carreus de pedra grisa a cantoneres i reforçats per robustos contraforts.
Dimensions: 23'66 x 9'00 x 13'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada: l'amplada total des del fons de les capelles arriba als 16 metres.
Campanar amb la base romànica i la resta barroca no pas massa ben aconseguida. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'24 x 4'99 m) i un de segon octagonal irregular de perímetre més reduït que l'anterior; està dividit en dos per una motllura composta i coronat per una minsa cornisa i un terrat de merlets esglaonats damunt del qual una estructura metàl·lic modesta sosté una senzilla creu; el primer constitueix la cel·la oberta amb finestres d'arc apuntat amb marc de maó ressaltat, una a cada cara alterna; el segon té una esfera horària a cada cara; una altra motllura es troba a l'arrencada dels arcs, una de força destacada queda damunt la cel·la; una altra, sota les esferes del rellotge. Els seus murs estan arrebossats, com la resta de l'edifici, i pintats d'un color groguenc menys els carreus grisencs de les cantoneres.
Situació: damunt l'ala dreta del temple, adossat a la façana lateral est sobre les capelles laterals de la part mitjana. Resulta força inaccessible ja que l'entrada és a la rectoria veïna; la seva alçada de difícil càlcul l'he hagut d'obtenir amb la col·laboració amable del jove campaner des de l'interior del cloquer.
Alçada: 25'50 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29067
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-01-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2012)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • LLINARS DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2022
  Convertir a PDF