Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - MONTMELÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8441)


Alçada del campanar 18.5
Descripció Altitud: 75 metres.
Església neoclàssica edificada al segle XVIII; té l'antiga església romànica als peus en sentit perpendicular a l'eix de la nova. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre quatre arcs torals de mig punt i amb un presbiteri recte; està acompanyada de capelles laterals obertes en arcs de punt rodó i unides per uns passadissos que travessen els murs que les separen per uns accessos rectangulars. Un absis semicircular del segle X actualment es troba a l'extrem est dels peus de la nova església. El mur lateral d'aquesta primitiva església romànica (algú fins i tot creu que és dels temps carolingis) fa de frontis a l'actual edifici; té un parament de petits carreus matussers de pedra groguenca barrejats amb altres de vermellosos; estan disposats en filades regulars. Modernes decoracions de pedra rogenca ornen la façana de manera poc adequada; en ella hi ha el portal en arc de mig punt dovellat amb muntants carreuats, una motllura horitzontal a mitja alçada amb un fris de finestres cegues al damunt i, sota teulada, una finestra de punt rodó oberta a l'interior. Es troba rodejada d'edificis que fan ben poc favor a l'obra de l'església i fins i tot li causen problemes d'humitat que fan perillar la conservació de les pintures romàniques de l'absis.
Dimensions: 29'21 x 5'72 x 9'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 11'25 metres.
Arquitecte: C. Pallàs pel que fa a la façana remodelada recentment.
Guarda unes pintures murals romàniques del segle XIII a l'antic absis i altres de gòtiques.
Campanar romànic de planta rectangular (3'20 x 2'78 m) amb el cos superior modern coronat per merlets esglaonats de maó i una agulla piramidal d'obra arrebossada. Els seus murs d'un gruix de 60 centímetres tenen paraments de petits carreus com en el frontis; algunes finestres a diversos nivells es troben en la cara frontal. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada costat; hi pengen campanes. L'estructura interna no permet arribar fàcilment al cim, ja que ara cal fer camí per sobre la volta de l'església per arribar a la part alta del campanar a través d'una modesta escala.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest de la façana principal encarada a migjorn.
Alçada: 18'50 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 1996
Identificador: IPA-15659
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-12-2005)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • MONTMELÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF