Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve de Palaudàries - LLIÇÀ D'AMUNT (CATALUNYA)

(Referència: 8447)


Alçada del campanar 20.2
Descripció Altitud: 155 metres.
Església del segle XVI d'estil gòtic tardà reformada al XVIII i reparada el 2004. Consta d'una nau de dos trams coberts amb volta de canó; està capçada per un absis poligonal de set costats cobert amb volta de creueria. El cor amb una barana metàl·lica de ferro forjat treballat artísticament descansa en una volta d'aresta i un arc carpanell molt pla. Té un comunidor de planta quadrada situat als peus de l'església cobert amb teulada piramidal de teules de ceràmica blanca i blava restaurat recentment (2003); una finestra rectangular es troba a cadascuna de les seves cares. El portal en arc de mig punt té un gran marc dovellat i amb carreus grans de pedra blanca; està obert a la façana lateral sud; l'entrada té un digne cancell vidriat amb marcs de ferro forjat de qualitat; és d'instal·lació recent.
Les dues capelles laterals, una a cada banda, són àmplies i la del migdia gairebé sembla una nau lateral ja que té un arc toral que li dóna pas al portal; totes dues tenen arcs formers de separació de la central en arc rebaixat; tant els nervis de l'absis com els arcs i pilars tenen carreus de granit gris visibles; la resta de l'interior mostra murs arrebossats i emblanquinats.
L'edifici estava mig arruïnat i abandonat. La rectoria adjunta, avui, després d'un llarg període de ser un munt de pedres enmig d'abundant vegetació, ha esta eliminada i el seu espai ha estat convertit en un entorn enjardinat i acollidor. El conjunt no ofereix interès, llevat de ser testimoni d'un temps i d'un veïnatge ara escàs; tanmateix, en la recent reconstrucció, netejada d'enderrocs i esbarzers, presenta un aspecte molt digne.
Dimensions: 13'72 x 4'35 x 6'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 10'43 metres.
Guarda una pintura mural antiga que sembla ser pròpia del barroc popular; un Santcrist de fusta a mig treballar d'aires moderns del taller de Roser Nadal, artista local, i una pica baptismal de pedra negra de boca poligonal i amb peu.
Campanar de planta rectangular (5'57 x 3'68 m) bastit amb murs de paredat arrebossat; està coronat per una minsa cornisa i una coberta plana; segurament es tracta d'una antiga torre de defensa; es trobava, fins fa poc, abandonat de tal manera que fins i tot era visible l'estructura sobre la qual s'aixeca: els fonaments; per aquest motiu, aquest campanar és l'únic dels estudiats en aquest treball en el que la mesura de l'alçada s'ha pogut prendre amb exactitud des d'on arrenca, sense estar cobert per estructures posteriors.
A la cel·la, coberta amb una volta de canó, en les dues cares amples, la del sud i la del nord, hi té oberts dos finestrals, i a les altres dues, a ponent i a llevant, solament un; tots ells en arc apuntat; s'hi arriba des del cor per una escala de cargol de maons dins d'un estret cilindre adossat al mur de ponent; els murs tenen un gruix d'un metre mesurat a la primera finestra propera a la base i a la cel·la de 65 centímetres.
Situació: adossat al mur de tramuntana proper a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 20'20 metres. Aquesta dada no l'he obtinguda per mi mateix ja que l'entorn del campanar estava molt mal deixat i ple de bardisses i feia difícil el càlcul abans que es fessin les recents obres de restauració de l'església; amb tot, el topògraf municipal em va ajudar i va aconseguir de fer la mesura, amb plenes garanties, des dels fonaments visibles en aquell moment.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29044
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-09-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-04-2007)
 • 20 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • LLIÇÀ D'AMUNT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF