Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - PARETS DEL VALLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8448)


Alçada del campanar 28
Descripció Altitud: 100 metres.
Església reconstruïda després del 1939 en estil neoromànic; fou beneïda el 1946 i consagrada el 1947. Conserva de l'antic edifici l'absis romànic semicircular de finals del segle XI decorat amb un fris d'arcs cecs sota cornisa i lesenes llombardes. Consta d'una nau central coberta amb voltes d'aresta sobre tres arcs torals de mig punt, dos passadissos laterals separats de la nau central per tres pilars cruciformes amb semi-columnes de capitells figurats estil romànic adossades a tres costats, presbiteri recte cobert amb una volta de canó; està situat davant de l'absis romànic del que n'està separat. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats i alineats de pedra groguenca; els laterals tenen decoració d'arcs cecs i lesenes. El frontis té una portalada neoromànica amb un portal rectangular recobert per arquivoltes bossellades en arc de mig punt en degradació; el timpà està decorat amb relleus de Frederic Marès; al seu damunt hi ha un petit ràfec sobre permòdols entre dos contraforts i per coronament, sota la cornisa angular, un gran òcul dins de dues arcades en arc de mig punt peraltat; una segona portalada similar a la del frontis es troba al mur lateral de migjorn.
Dimensions: 27'70 x 8'98 x 10'73 metres respectivament de llargada (fins al presbiteri, exclòs l'absis d'uns 4 metres de fondària), amplada i alçada; l'amplada total compresos els dos passadissos laterals fa 15'35 metres.
Guarda de l'escultor Frederic Marès i Deulovol (Portbou 1893-Barcelona 1991) molts relleus i escultures als timpans de les portes, als retaules, als capitells, etc.; el baptisteri conserva una decoració feta per Josep Obiols (1894-1967).
Arquitecte: Francesc Folguera i Grassi (Barcelona 1891-1960).
Campanar neoromànic del 1946. Té planta rectangular (6'40 x 6'17 m) i queda coronat per una cornisa i una teulada a quatre vents; està dividit en tres cossos per frisos de dents de serra, arcuacions cegues i lesenes en cadascun d'ells; als baixos, sense decoració, s'hi troba la porta d'accés per la banda de migdia. Té obertes finestres a cada pis, al superior o cel·la grans i en arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs són de carreus petits i regulars, ben alineats. L'escala interior puja fins al pis de les campanes arrapada a la paret interior.
Situació: adossat a la façana lateral sud, tocant a l'absis situat a llevant.
Alçada: 28'00 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 2013
Identificador: IPA-29242
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-11-2002)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • PARETS DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2017)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2017
  Convertir a PDF