Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Feliu - SANT FELIU DE CODINES (CATALUNYA)

(Referència: 8453)


Alçada del campanar 33.3
Descripció Altitud: 500 metres.
Església barroca aixecada entre el 1698 i el 1754; fou destruïda el 1936 i refeta entre el 1940 i el 1948. Consta de tres naus, d'un transsepte amb cúpula i llanterna al creuer, i capçalera recta; les naus tenen cinc trams, un d'ells amb el cor, un altre és el transsepte; la central està coberta per una volta de llunetes damunt arcs torals de mig punt i una imposta motllurada classicitzant; unes pilastres es corresponen a cada arc toral; les laterals tenen voltes d'aresta i estan separades de la central per arcs formers de mig punt sobre pilars quadrats de carreus grans i ben escairats; al creuer s'aixeca una cúpula semiesfèrica inclosa en un cimbori quadrat amb una llanterna o cupulí format per un prisma octagonal amb finestres estretes i llargues a cada cara i teulada piramidal baixa. El frontis es troba arrebossat i pintat en un color rosa clar; té una portalada barroca amb el portal rectangular de marc motllurat flanquejat per unes pilastres toscanes adossades als muntants, arquitrau llis, cornisa motllurada i un frontó circular truncat amb la imatge del patró en baix relleu; un òcul motllurat i atrompetat es troba a mitja alçada i, al capdamunt de tot, un frontó triangular en el cos central amb una creu al cim; una cornisa còncava cobreix les ales; altres dos òculs es troben a la part baixa enfrontats a les naus laterals. Els seus murs laterals són de paredat amb carreus a les cantoneres;
Dimensions: 34'14 x 8'14 x 12'46 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 19'19 metres, la cúpula arriba al 17'62 i amb el cupulí als 23'67; el transsepte al seu torn en mesura 19'19 x 8'67 x 12'60.
Guarda a la sagristia dos capitells preromànics del segle X que segurament deurien procedir del primitiu temple local avui desaparegut i del que se'n deurien aprofitar algunes pedres.
Campanar barroc del segle XVIII reconstruït el 1954. Té un primer cos de planta quadrada (7'65 x 7'65 m); el segon octagonal està dividit en pisos per unes motllures, una d'elles situada al capdamunt del primer cos quadrat, altres dues que limiten un primer pis al cos octagonal on hi ha oberts uns òculs a la part alta i finestretes rectangulars a la baixa, i la tercera a l'arrencada dels arcs dels finestrals de la cel·la on hi pengen algunes campanes. Està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als angles i un terrat amb balustrada i pinacles de bola a cada cantonada; en sobresurt, al centre, el cap d'escala cobert amb una teulada piramidal. Els murs exteriors són de paredat i amb carreus a les cantoneres; tenen un arrebossat en bon estat en el segon cos.
A l'interior cal destacar la seva escala de cargol de pedra picada fins a un primer pis on hi ha obert al centre del terra un ull vidriat circular que il·lumina una capella lateral al costat de llevant del presbiteri i que es troba a la base del campanar. Per damunt del primer pis tot l'interior està recobert de paraments de maó que formen unes arcades de mig punt a cada costat que arriben fins a sota de la cel·la on s'uneixen formant una volta semiesfèrica amb un gran ull central; aquest gran espai cupular es troba a una alçària de 14'40 metres i presenta al damunt una estructura cònica que arriba als 18'93 metres; de fet és l'estructura on s'aguanta l'escala de cargol que puja al terrat. Les arcades descansen en uns pilars que reposen en mènsules; són de maó vist i deixen un espai entre elles i els murs del campanar; en aquest espai hi puja una estreta escala de maons sobre voltes del tipus català amb barana metàl·lica; arriba fins a la cel·la. Al centre d'ella, cobrint l'ull central obert del terra que es correspon amb el que es troba al capdamunt de la cúpula ja descrita, s'eleva una escala de maó vist sobre una volta seguida d'estructura helicoïdal, d'aspecte gaudinià; gira entorn d'un cilindre lleugerament cònic fins a sortir al terrat on queda aixoplugada per una torrella d'obra amb teulada cònica baixa damunt de la qual una estructura metàl·lica treballada sosté una creu i el parallamps no tinguts en compte per calcular l'alçada.
L'escala interior de maó vist amb l'estructura de cúpula del gran espai interior i la de cargol gaudiniana, de gran efecte i solidesa, és una obra feta després del 1939 sota la direcció de l'arquitecte Isidre Puig i Boada.
Situació: adossat al costat de la capçalera fent-hi angle al sud-est.
Alçada: 33'30 metres, calculada des del nivell de l'església i no del barranc veí, on només i baixa un dels seus murs.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29393
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-02-2008)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ARREDONDO, Joan CarlesUn verkami per instal·lar rellotges al campanar de Sant Feliu2017
  M. J. R.Rellotges al campanar2017
  21 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-04-2016


 • SANT FELIU DE CODINES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2022
  Convertir a PDF