Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Coloma Sasserra - CASTELLCIR (CATALUNYA)

(Referència: 8462)


Alçada del campanar 12.2
Descripció Altitud: 864 metres.
Església romànica del segle XII sobrealçada i modificada el 1673 i al 1820 amb capelles laterals. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó i capçada per un absis semicircular sobrealçat. El frontis té un portal en arc de mig punt dovellat i emmarcat amb grans peces, un òcul motllurat a mitja alçada i una petita finestra en arc de punt rodó al damunt i sota mateix de la cornisa motllurada; una creu de pedra s'aixeca al cim. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans ben escairats en pedra marronosa a la part baixa i blanquinosa a mitja alçada i matussers o amb tècnica de maçoneria en el sobrealçat.
Dimensions: 16'80 x 4'90 x 8'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 10 metres.
Campanar romànic. Té planta quadrada (3'25 x 3'25 m). Està coronat per una cornisa amb teules sobreposades i una teulada a quatre vents. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara; hi penja alguna campana. En el primer cos romànic són visibles alguns arcs cecs al mur nord i finestres geminades tapiades; el cos superior amb la cel·la, d'època posterior al romànic, té un perímetre un pèl més reduït que el primer però els paraments estan constituïts per carreus més ben escairats que en el primer tot i que irregulars. Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra i maó fins a unes tres quartes parts de l'alçada; l'última part, de l'alçada d'un home, es feta recentment de peces metàl·liques.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest de la façana principal encarada a ponent, encara que una mica endarrerit.
Alçada: 12'20 metres.
Esveltesa: 3,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28655
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-10-2002)
 • SOBRINO, Josep (27-01-2013)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016


 • CASTELLCIR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF