Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - SANTA MARIA DE MARTORELLES (CATALUNYA)

(Referència: 8464)

Alçada del campanar 18.4
Descripció Altitud: 181 metres.
Església romànica construïda al segle XI i consagrada el 1105; hi ha vestigis d'una anterior preromànica. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals, dos apuntats i un tercer de mig punt; fou ampliada amb dues capelles laterals per banda al segle XV en estil gòtic; al segle XVIII s'hi féu l'actual façana de pedra calcària en estil neoclàssic; després de la guerra civil, entre 1953 i 1957 s'amplià i es construí el nou baptisteri. Els seus murs tenen paraments de peces granítiques extretes de pedreres del terme i bastits amb tècnica de maçoneria. L'absis romànic és semicircular sense cap decoració i amb paraments de carreus irregulars; té un sòcol atalussat per salvar el desnivell del terreny. El portal principal en arc rebaixat de pedra calcària té un escut superior amb l'anagrama de l'Assumpció i les claus de sant Pere; a la part alta hi figura un òcul atrompetat sota una cornisa de silueta sinuosa convexa al centre amb petits pinacles als extrems.
Campanar amb una base romànica i cos superior modern. Té planta rectangular (4'60 x 4'00 m) i està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana de merlets esglaonats de maó. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat, desiguals d'alçada i amplada; hi pengen campanes; el seu sòcol atalussat és modern.
Per dins hi ha una escala de cargol; avui dia està en molt males condicions, no és accessible i ple de deixalles que fan d'aquest campanar un cau d'animalons poc recomanables. Té una porta exterior a la que s'accedeix per una escala de pedra sense barana adossada als baixos atalussats de l'absis; també s'hi pot accedir des de dins del temple. Els murs són de petits carreus grossers disposats en filades uniformes; estan despullats d'elements decoratius.
Situació: adossat al mur nord tocant a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 18'40 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29522
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016


 • SANTA MARIA DE MARTORELLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF