Inventari de Campanes

Capella Reial de Santa Àgata - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 8488)
Descripció La capella de Santa Àgata va ser construïda pel rei Jaume II d'Aragó i la seva esposa Blanca de Nàpols per tal que formés part del Palau Reial Major i substituir, així, l'antic oratori que hi havia a palau.
El mestre d'obres Bertran Riquer va ser l'encarregat de començar la seva construcció. El projecte va ser continuat l'any 1316 per Jaume del Rei i més tard per Pere d'Olivera. La construcció va seguir sota el regnat de Pere el Cerimoniós que va manar fer la capella de les Reines al petit creuer de l'església i posteriorment el rei Martí I l'Humà va realitzar la capella que servia de baptisteri, als peus de la nau. La seva dedicació primitiva va ser en honor de Santa Maria, fins a l'any 1601, quan a causa de guardar en el seu interior les relíquies de santa Àgata, es va rebre una butlla papal per al canvi d'advocació.
La capella és d'estil gòtic català de l'any 1302 construïda sobre la muralla romana. Consta d'una única nau de planta rectangular amb un absis poligonal, un petit creuer amb la capella de les Reines, on es poden veure els escuts de Maria de Navarra i d'Elionor de Sicília, esposes del reiPere el Cerimoniós, i als peus es troba una petita capella que servia de baptisteri. La nau està coberta amb arcs diafragma amb un teginat de fusta policromat. L'absis està cobert amb voltes de creueria i darrere seu es troba la sagristia entrecavada dins de la muralla romana. Situats entre els contraforts es troben els vitralls amb traceries gòtiques que il·luminen l'espai interior.
Sobre la part de la sagristia es troba el campanar de planta octogonal, construït en el primer quart del segle XIV, i està acabat en vuit frontons triangulars semblant a una corona reial.
L'escultor Joan Claperós, sota el mandat del rei Pere de Portugal (1463-1466), va realitzar seixanta rajoles de terra cuita amb representacions d'àngels i les armes d'Aragó i Sicília per al paviment i aquest mateix rei va encarregar a l'artista Jaume Huguet el Retaule del Conestable o de l'Epifania que encara avui presideix la capella, substituint un altre retaule obra de Ferrer Bassade 1344 dedicat a la Mare de Déu i Jesús, avui desaparegut. (Textos copiats de la Gran Enciclopèdia de Catalunya)
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 25-MH
Identificador: RI-51-0000005
Autors
 • SOBRINO, Josep (11-09-2012)
 • LLOP i BAYO, Francesc (05-07-2017)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 02-03-2021
  Convertir a PDF