Inventari de Campanes

Ermita de Santa Marta de La Gàl·lia - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 8609)


Data de construcció 1974
Descripció L'Ermita de Santa Marta disposa d'una espadanya. Aquesta està formada per dos pilars d'obra que serveixen de base per a una teulada a dos aigües coberta amb teules. Al centre de la teulada trobem una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació. Per contra l'estat de la campana és regular, instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro i cigonyal per voltejar-la manualment. Té batall lligat.
Campanes Té una campana, dedicada a Santa Marta, fosa l'any 1983. A les inscripcions figura el nom del rector de la Parròquia de Sant Vicent Ferrer que estava al front de la parròquia quan es va fondre la campana, ja que religiosament l'ermita depén d'aquesta.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Intervencions L'Ermita de Santa Marta es va construir l'any 1974 al Barri de la Gàl·lia, partida d'Altabix. L'any 1983 es va fondre la campana.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana proposem restaurar-la. El bronze cal netejar-lo per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original. També es deu canviar la truja actual per altra nova de fusta de perfil tradicional local. En cas de mecanització sols s'admetrà la instal·lació d'un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall es deuria reforçar amb cable de seguretat per evitar la caiguda en cas de trencament.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-08-2016)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 31-12-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSanta Marta (1)MANCLÚS, SALVADOR19834037

 • ELX: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF