Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - TORRES TORRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 874)


Data de construcció Finals del segle XVII al XIX
Descripció Torre de planta quadrada de mamposteria, llevat de la part alta de carreus. Té un curiós remat, un edicle en forma de cúpula, obra del XIX

El primer cos presenta un parell de finestres rectangulars i una esfera al lateral nord, mentre que el sud queda integrat a la façana principal de l'església. Una senzilla motllura separa el primer cos del segon. Aquest té quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral) i a la part superior una cornisa sobre la qual hi ha una balustrada amb pinacles piramidals als angles i circulars al centre. El remat té forma octogonal i diverses finestres, estant emmarcades per pilastres i motllures quatre d'elles. Està decorat amb diversos elements i té un cupulí central amb creu. La torre presenta una escala interior per accedir fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Tenia un conjunt de tres campanes, dotades amb truges de fusta i accessoris per al toc manual (cordes als batalls). Possiblement la major tenia una maça horària.
Estat anterior L'any 2002 la campana xicoteta tenia una truja de ferro que imitava el perfil de les de fusta i estava dotada amb motor de vol continu. Les dos grans estaven mecanitzades amb electromalls trifàsics.
Estat actual Tant el campanar com la sala de campanes està molt brut. L'escala serveix de magatzem de graneres i poals entre altres coses. La sala de campanes està bruta, plena de colomina, de cordes velles i ferralla sense ús. A dia 19 d'octubre de 2007 la sala de campanes es troba amb colomina, panís per als coloms, una gàbia amb aigua i un colom dins mort, un colom fora de la gàbia mort i un esquelet.

De les quatre campanes actuals, les dos xicotetes estan dotades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb motor d'impuls. La dedicada a la Mare de Déu de la Llet presenta també un electromall monofàsic. Les dos campanes grans tenen truges de ferro de la foneria Manclús i estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromall.
Campanes En el ARV, Protocols hi ha una cita que ens parla de la contractació en agost de 1786 de la segona campana amb la condició que fora més gran que la campana gran acabada de fabricar a Algímia, aquesta cita reflexa en part la rivalitat de pobles veïns.

En l'actualitat hi ha tres campanes antigues, de les quals la més vella, 1691, ha estat restaurada gràcies a les subvencions de l'any 2007 aportades per la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Torres Torres. Aqueix mateix any es va fer públic el projecte d'una nova campana que serà anomenada "Mare de Déu de la LLet". L'ampliació del conjunt amb una quarta campana trenca l'harmonia tradicional, per a un campanar de poble menut, amb dos campaners per als tocs ordinaris (festa, mort, senyals diàries d'oració) i una campaneta de senyals utilitzada també per a les misses diàries. El quart finestral estaria ocupat per les matraques. Es tracta d'una ampliació desafortunada (nota de F. Llop i Bayo)

La tercera de pes està dedicada a la Mare de Déu de la Llet. Va ser fosa en 2015 per Ecat i instal·lada per 2001 Técnica y Artesanía. Les dos majors són de Vicente Roses i de l'any 1787.
Tocs tradicionals de campanes Els repics i tocs més simples s'interpretaven manualment des dels peus de la torre per mitjà d'una corda unida als batalls, mentre que els vols els interpretaven des de la sala de les campanes. Segurament la major tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic de tres de les campanes i volteig automàtic.
Intervencions La construcció del campanar es pot situar a finals del segle XVII, quan es va construir la nau de l'església. Dos segles després, cap a finals del XIX o principis del XX, es va afegir el tercer cos amb formes modernistes. L'any 1979 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va mecanitzar les campanes. Les truges es canviaren per altres de ferro i les dotaren amb motors de vol continu i les dos més grans també amb electromalls.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-04-0200)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (31-12-2006)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (19-10-2007)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (11-01-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (03-07-2020)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  E. E.El grupo Campaners de Morvedre actuará en Torres Torres y Petrés2006
  DANZA, P. / Torres TorresTorres Torres inicia la restauración de la campana 'María la xicoteta' para recuperar su sonido original2007
  El EconómicoRestaurada campana del siglo XVII2007
  GARRIDO, DaniTorres Torres restaurara las campanas de su parroquia 2007
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20072007
  REDACCIÓN / SaguntoCampaners de Morvedre despedirá al párroco Olivares2007
  SANTAÚRSULA. A. / Torres TorresLa campana del siglo XVII recupera su toque2007
  AVANUna campana del año 1691 regresa mañana a su parroquia en Torres Torres tras dos meses de restauración2008
  Campaners de MorvedreNous projectes 20082008
  MURCIANO, Susana G.Una empresa de Estivella cubrirá el 100% de la restauración de la Cantinela y costeará una nueva2008
  REDACCIÓNLa campana 'Maria la Xicoteta' vuelve a repicar2008
  REDACCIÓNCampaners de Morvedre instala la campana 'Maria la Xicoteta' tras su restauración2008
  SANTAÚRSULA. A.La campana de la ermita de Sant Blai se restaura después de sufrir daños en parte de su estructura2008
  ELECTRORECAMP S. L.Campana gran de Torres Torres2009
  AVANLa parroquia de Torres Torres reemplaza una campana destruida en 1936 por otra nueva con donativos de los feligreses2015
  18 Fotos
  Calendari de tocs manuals de campanes

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 30-07-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  La gran (desapareguda)MARTÍNEZ, VICENT1591
  La chica (desapareguda)MARTÍNEZ, VICENT1591
  Sala de campanesMare de Déu de la Llet (refosa)PORTILLA, ABEL (GAJANO)20074553

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesMaria, la xicoteta (1)16913117
  Sala de campanesMare de Déu de la Llet (2)ECAT20155388
  Sala de campanesMaria Miquela (3)ROSES, VICENTE178778275
  Sala de campanesMaria Immaculada (4)ROSES, VICENTE178799562

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  AutorsFRANCE CARILLONS S. A. R. L. (BONREPOS-RIQUET)
  Data de construcció 1995ca
  Descripció Resta el lloc on estava l´antiga maquinaria i també l´antiga esfera de fusta. En la restauració que se va dur a terme fa uns anys, es repintà l'esfera i al mig es posaren les inicials "EMR" què són les de l'empresa que va fer l'obra de restauració (Estudios y Métodos de Restauración), acte que va en contra de qualsevol criteri de restauració.
  Actualment en una altra cara de la torre una esfera moderna i un rellotge electrònic.
  L'ordinador és de FRANCE CARILLONS, un dels últims en funcionament i es troba a la Capella de la Comunió.
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 24-07-2013
  2 Fotos


 • TORRES TORRES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF