Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 878)


Data de construcció 1691-1699
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal i compta amb tres cossos. És de planta quadrada. El primer cos s'alça sobre un basament de pedra tallada en sillars i presenta dos nivells. Bona part d'aquest està envoltat del temple parroquial i sols destaca el segon nivell que té un entaulament. A un dels laterals està l'esfera o mostra del rellotge. El segon cos presenta quatre finestres amb arc de mig punt i una ordenació exterior amb pilastres toscanes situades sobre uns destacats basaments i amb les dels extrems ocupant l'aresta. Sobre aquestes hi ha un entaulament. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles, triangulars als angles i circulars al centre, així com dos nivells de diferent altura. El primer nivell té quatre finestres i uns arcs en diagonal, mentre que el segon disposa d'unes finestres emmarcades per pilastres toscanes i aletons als angles. Tant el primer com el segon nivell presenten un entaulament. La torre està rematada per una coberta de teula a quatre aigües amb creu i veleta.

La torre té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala del rellotge. Des d'aquest nivell l'escala és de caragol i arriba fins a la sala de les campanes. Aquesta està coberta amb una volta semiesfèrica i a un dels angles hi ha una escala de mà i una apertura que permet arribar fins al tercer cos.

A la teulada del temple i pròxima al presbiteri, hi ha una espadanya de rajola vista. Aquesta tenia una campana destinada a tocar diverses senyals i té una finestra amb arc de mig punt. A meitat espadanya i a l'altura de la imposta de l'arc hi ha unes motllures, estant les segones coronades per uns pinacles. Està rematada amb teula i té un xicotet afegit de rajola amb teula sobre l'arc sobre el qual hi ha una creu.

Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Té un grafffiti a la sala del rellotge que documenta la seua instal·lació i el nom de l'alcalde del moment. A la mateixa sala hi ha altre, possiblement fet per l'instal·lador del rellotge, així com diversos fets per altres persones que visitaren la torre, majoria entre les dècades dels anys 20 i 40 del segle XX.
Estat original A l'espadanya hi havia segurament una campana. Aquesta podria ser la més xicoteta del conjunt, situada actualment al tercer cos de la torre. Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local, possiblement molt semblant al valencià. A la sala de les campanes hi ha una fusta amb cinc corrioles per les quals passarien diverses cordes destinades a tocar les campanes de forma repicada des dels peus de la torre. Una de les campanes (possiblement la major) tindria una maça horària connectada amb la maquinària del rellotge.
Estat anterior Fins a l'any 2013 les quatre campanes situades al segon cos del campanar estaven instal·lades amb truges de ferro i mecanitzades amb motors de vol continu i electromalls.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària del rellotge es conserva al seu lloc original però no funciona. Les quatre campanes del segon cos estan instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb motor d'impuls i electromalls monofàsic. Disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Al tercer cos hi ha dos campanes més, instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu. La més gran d'aquestes dos té un electromall trifàsic.
Campanes La torre custòdia sis campanes: Quiteria de S. Manclús (1975ca) , Santes Bàrbera i Magdalena de Medina (1714), Carme de Vicente Domingo Roses (1914), Rosarito de S. Manclús (1971), Ana de Pedro del Corral (1803) i Rosario, la gran, fosa per Roses d'Atzeneta (1954).
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i es voltejaven manualment des de la sala de les campanes. Una d'elles interpretava tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics.
Visites als campanars L'Ajuntament, en col·laboració amb el grup "Els Lluïsos", organitza una jornada anual (en abril) de visita al campanar, durant tot un matí, amb visites guiades. (Nota Marcos B.)
Intervencions El primitiu temple medieval ja comptava amb un campanar, segons consta a la visita pastoral de 1595 on ordenen col·locar una porta. Aquest devia ser una senzilla construcció d'escassa altura que amb les obres del nou temple parroquial, construït entre 1691 i 1699, va ser substituïda per una la nova torre barroca. L'any 1714 Miquel Medina va fondre una campana i en 1803 Pedro del Corral en va fer altra. Ja al segle XX consta la refosa d'una de les campanes en 1914, la grossa en 1954 i la tercera en 1971. Possiblement entorn d'aquesta última data es canviaren les truges de les campanes per altres de ferro i es mecanitzaren amb electromalls i motors de vol continu.

Les quatre campanes del segon cos varen ser restaurades en 2013. Aquestes es baixaren de la torre i després de netejar-les, canviaren les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 1 de setembre del mateix any les portaren al poble de nou i per a la festa de la Nativitat de la Mare de Déu, titular del temple parroquial, es varen pujar al campanar. Finalment quedaren mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (04-09-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (14-02-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (15-04-2018)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CLARAMONTE, SaraEl Ayuntamiento quiere averiguar a quién pertenece la torre de la parroquia de la Natividad2003
    Ajuntament d´AlmassoraEl campanario de la Natividad abre sus puertas2008
    Ajuntament d´AlmassoraAlmassora, a vista de pájaro 2009
    El Periòdic.comAlmassora toma el campanario2009
    El Periòdic.comEls Lluïsos abren este sábado el campanario de Almassora2010
    El Periòdic.comEls Lluïsos abren el campanario de Almassora2010
    ELPERIODIC.COMAlmassora, a vista de pájaro2011
    ELPERIODIC.COMAlmassora toma el campanario2011
    LA PLANA AL DÍAEl Ayuntamiento prepara la VIII Subida al campanario de Almassora2011
    LA PLANA AL DIALas campanas de la iglesia del Cristo restauradas en su campanario2011
    RÍOS, Sara´Al que no le guste la campana que se vaya´2011
    FRUCTUOSO, SaraAlmassora toca el cielo2012
    TROBALLES D'ALMASSORAOficis i treballs que es perden: el campaner2012
    ACTUALITATDIARIA.COMLa localitat d’Almassora cel.lebra 12 anys de la pujada al campanar2015
    ACTUALITAT DIARIALa asociación juvenil Lluïsos Almassora celebra el éxito de la XIV Subida al Campanario2017
    LEVANTE DE CASTELLÓConcurs fotogràfic de la Pujada al Campanar d'Almassora2018
    LEVANTE-EMV CASTELLÓUn centenar de persones en la Pujada al Campanar de Lluïsos2018
    AJUNTAMENT D'ALMASSORAAlmassora des de dalt del campanar2019
    42 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 14-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMare de Déu del Carme (3)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)191477264
    Sala de les campanesRosarito (4)MANCLÚS, SALVADOR197191436
    Sala de les campanesSanta Anna (5)CORRAL, PEDRO DEL (ARNUERO)180392451
    Sala de les campanesMaria del Rosari Immaculada (6)ROSES ATZENETA19541281223
    Tercer cos del campanarSanta Quitèria (1)MANCLÚS, SALVADOR1975ca3423
    Tercer cos del campanarSanta Bàrbera i Santa Maria Magdalena (2)MEDINA, MIQUEL171459119

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorROSA E HIJO, FEDERICO
    Data de construcció 1900ca
    Descripció Hi ha un graffiti a la sala del rellotge que documenta la seua adquisició: "SE COLOCO ESTE / RELOJ POR D. FEDE / RICO ROSA E HIJO EN / 4 DE OCTUBRE DE 190(...) / SIENDO ALCALDE D VI / CENTE MARTINAVARRO / BERNAT".

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan (15-04-2018)
    Actualització 12-04-2020
    6 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALMASSORA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 67 Visitants: 67 Usuaris: 0