Inventari de Campanes

Ermita Virgen del Loreto - ATZENETA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 88)


Data de construcció 1590ca
Descripció Xicoteta i elegant espadanya d´arc de mig punt situada sobre el mur fronterer de l´ermita. És tota de carreus i té una única finestra amb arc triangular.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està situada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro Roses i dotada amb cigonyal per voltejar-la manualment. Presenta un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, fosa l'any 1961 i dedicada a la Mare de Déu del Loreto. Tot i que es va plantejar que la foneria fora la de Silla, les característiques formals de la campana són més característiques de Roses Atzeneta. Elements com els tres cordons al terç, l'àngel, el tipus de lletra i la garlanda del mig peu; són característics dels Roses d'Atzeneta. Per altra banda, les campanes foses als anys 60 per la foneria Roses de Silla presenten poc més que inscripcions i la creu.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment amb un cable unit al cigonyal.
Intervencions
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Xavier; MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (27-04-2019)
 • 5 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Espadanya de l'ermitaMare de Déu del Loreto (1)ROSES ATZENETA19613423

 • ATZENETA DEL MAESTRAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-12-2020
  Convertir a PDF