Inventari de Campanes

Capella de Sant Francesc d'Assís de Sorribes - GÓSOL (CATALUNYA)

(Referència: 9110)

Data de construcció 1710
Descripció La capella setcentista de Sant Francesc d'Assís de Sorribes compta sobre la seua porta d'accés amb una sòbria espadanya d'una sola finestra construïda amb maçoneria.
Campanes La capella de Sorribes compta amb una sola campana de recent fosa, que manté una instal·lació que cal conservar.
Tocs tradicionals de campanes Algunes fonts orals de la població ens han indicat que la campana de la capella de Sorribes era tocada quan un temporal se cernia sobre el nucli, per tal que els ramaders que hi eren en aquell moment a la muntanya s'assabentaren i s'afanyaren en retornar a les seues cases. Ara bé, possiblement, aquest toc de temporal va tindre en els seus orígens un sentit protector. Així mateix, els nostres informants ens han parlat de l'existència d'un toc d'alarma i, per descomptat, d'un senyal per convocar els veïns de Sorribes a les celebracions a l'interior de la capella. No sembla probable, en canvi, que a aquest petit nucli pirenaic es realitzaren tocs d'oració, per regular la jornada.
Tocs actuals de campanes La campana, que encara avui manté la seua instal·lació tradicional, és repicada manualment per convocar a les celebracions a l'interior de la capella.
Autors
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de l'espadanya, de la seua campana i dels tocs tradicionals de Sorribes] (10-08-2017)
 • 1 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
  Actualització 16-08-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaFrancesc (1)BARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)2000 ca.3016

 • GÓSOL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF