Inventari de Campanes

Ermita de Santa Helena de Rodes - EL PORT DE LA SELVA (CATALUNYA)

(Referència: 9327)

Alçada del campanar 15.6
Descripció Antigament Santa Creu de Rodes
Altitud: 532 metres. Municipi del Port de la Selva
Església preromànica aixecada a finals del segle IX, refeta al X i completada als segles XVI i XVII; avui es troba molt mal parada. Consta de tres naus, inicialment només d'una; al segle X s'hi afegí un absis un pèl trapezoïdal amb absidioles també trapezoïdals en posició de creu; així se li donà planta de creu llatina. No són del tot regulars. Damunt el creuer s'hi aixecà una torre de planta quadrada (5'60 x 5'40 m) dividida en dos pisos amb tres obertures irregulars d'arc de ferradura a la cara frontal, les de les altres cares avui (2017) estan paredades. Les naus laterals s'hi afegiren als segles XVI i XVII ampliades amb les absidioles que s'hi van unir; se separaren de la central per dos grans arcs formers de mig punt, un per banda, que se sustenten al terra i que estan separats del transsepte per un robust pilar. Les tres naus quedaren cobertes per voltes de mig canó la central i de quart de canó les laterals i amb algun arc toral de reforç. Una teulada de doble vessant les cobreix totes tres. En aquest moment també s'hi aixecà l'espadanya damunt la torre; queda oberta per dos ulls en arc de mig punt, avui sense campanes. Tenia un atri avui desaparegut i un portal en arc de mig punt obert a la façana principal orientada a ponent. Els seus murs són de pedra, a vegades de pedres poc picades o de carreus matussers, a vegades amb barreja de peces de ceràmica; a l'interior hi ha paraments ben carreuats.
Dimensions: 15'50 x 4'00 x 5'40 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total arriba als 12'50 metres.
Campanar d'espadanya tardà que se sustenta en el mur de ponent del robust campanar quadrat, un pel troncocònic d'època preromànica. Té una base de 4'60 metres i una alçada, amb el campanar quadrat inclòs, de 15'60.
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Declaració 3 febrer 1997
Identificador 1954-MH-ZA IPAC: 12854
Bé d'interès cultural Identificador RI-51-0009277
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-07-2017)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-12-2017


 • EL PORT DE LA SELVA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF