Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - SANT JORDI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 959)Data de construcció Acabat en 1759
Descripció Torre de maçoneria i carreus de pedra picada per als angles, consta de 5 cossos separats per cornises, balustrada i rematat amb templet.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Al peu del campanar figura la inscripció següent, gravada en pedra, de molt bella traça: " + / SE EMPEZÓ ESTA OBRA / À 23 DE ABRIL DE I737 / SE TRASALDÓ EL SANTÍSMº / AL 4 DE JULIO I736. EL / CAMPANARIO SE CO/ CLUYÒ Á 24 DE JULIO / DE I759".
En l'escala del campanar hi ha diversos grafits. Entre ells "Froilán / Galindo" així com dibuixos de diverses escenes, entre les quals figura una cara de "Kubala", un partit de futbol o un cantant amb equip d'amplificació de veu i una balladora. Igualment figura, escrit a llapissera, "Los que ensucian / la pared con dibujos / feos, tambien lo son / ellos y son unos inmorales / y no tienen respecto a este lugar"
Tocs actuals de campanes La "COLLA AMICS DE LES CAMPANES" s'encarrega dels tocs manuals de les campanes. Normalment pugen quatre homes (no hi ha espai per a molt més) tocant cadascú sempre la mateixa campana.
El toc s'inicia posant-les, de major a menor, cara cap amunt, i després voltegen les quatre, començant per la petita. Al moment de parar-les es segueix el mateix ordre, de menor a major, quedant sola la grossa, i continuant encara totes cap amunt. Finalment es fa la inversió, procurant que toquen els menors cops possibles.
Les quatre campanes estan fixades amb un complex sistema de barres de ferro, per poder tocar-les des de baix. Hi ha sols tres cordes, per a la petita, la mitjana i la grossa (la segona no té corda ni entra en el repic de missa major). Les tres cordes estan indicades per uns grafits en el mur, on posa "GRANDE", "MEDIANA", "PEQUEÑA", amb tres cordes dibuixades de diferent llargària.
Els tocs ordinaris de missa els fa el capellà, des del peu de la torre, amb la petita i la grossa, mentre que el repic de missa major es fa per un campaner ajudat amb les cordes d'aquestes dues campanes mentre que una segon persona repica ràpidament, i sense corda, el batall de la mitjana.
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (09-08-2008)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  NOTA DE PREMSALos campaneros de Sant Jordi dan la tradicional bienvenida a un día del patrón del pueblo muy especial2021

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  AMICS DE LES CAMPANES DE SANT JORDISant Jordi vibra amb el toc manual de Campanes 25-07-201601:58
  36 Fotos
  Calendari de tocs manuals de campanes

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 09-04-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Campana menor (refosa)ROSES, HIJOS DE VICENTE 190768182

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesSant Jordi (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199868182
  Sala de campanesCampana (2)CALBETÓ, JOSEP (BARCELONA)185988395
  Sala de campanesLa mitjana (3)MAÑES, DOMINGO; MAÑES, LUIS1833100579
  Sala de campanesSant Jaume (4)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)19941221051

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Jaume - SANT JORDI (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent En marxa Motor elèctric

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Descripció El rellotge, ara de remuntatge elèctric, continua en funcionament, movent les agulles de la mostra i tocant quarts i hores (amb repetició) mitjançant dos electromalls. Al peu del campanar hi ha un conjunt de polsadors per desconnectar aquests mecanismes per als tocs manuals. En ells posa "AUTOMATIC - MANUAL" "CAMPANA 1 / GRAN" "CAMPANA 2 / PETITA"
  En la sala del rellotge hi ha diverses inscripcions, relacionades amb els rellotgers i el manteniment. Entre altres "Reforma / 1º - Abril - 1956 / molta auia / chelada". A la porta, pintat amb mangra, figura "RELOJ"
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 21-10-2013
  11 Fotos

 • SANT JORDI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-05-2022
  Convertir a PDF