Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - BENAFIGOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 97)

Data de construcció Segle XIX
Descripció El campanar està situat a un dels angles del temple. És de planta quadrada i sols destaca el segon cos. El primer està integrat dins dels volums de l'edifici i combina parts de maçoneria amb carreus. Una senzilla motllura separa aquest del segon cos, que sobreïx sobre la teulada del temple. Té tres finestres amb arc de mig punt i una arquitravada, però sols dos estan obertes i ocupades per campanes. Sobre una cornisa està el remat, amb coberta a quatre aigües i diversos pinacles. La torre té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes. Just baix d'aquesta hi ha una habitació que conté la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Abans de l'any 2003 l'única campana existent estava en regular estat de conservació. Es tocava manualment i tenia una maça horària connectada amb la maquinària del rellotge. L'estat de conservació de la truja també era regular.
Estat actual L'estat de conservació del campanar i les campanes és bo. Aquestes estan ubicades a les finestres de la sala de les campanes amb la truja antiga de fusta restaurada (la major) i una nova de perfil igual al d'aquesta (la xicoteta). Presenten un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La maquinària es guarda al lloc original però no està en funcionament.
Campanes Té un conjunt de dos campanes. La xicoteta es va fondre en 2003 als tallers dels Portilla i està dedicada a la Mare de Déu. La major és de l'any 1691 i està dedicada a Sant Joan Baptista.
Tocs tradicionals de campanes Repic manual de la campana gran des dels peus de la torre per mitjà d'una corda al batall i volteig des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions El campanar actual (o com a mínim el tercer cos) semblen un afegir posterior al temple parroquial, possiblement efectuat a mitjans del segle XIX o posteriorment. A mitjans del XX reformaren la part superior del primer cos per afegir la caseta que guarda la maquinària del rellotge. La campana gran va ser estaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. en 2003. La campana es va retirar de la torre per a netejar-la per dins i per fora. La truja i els ferratges van ser restaurats i canviaren els rodaments. Durant aquest procés es va retirar la maça horària i mecanitzaren la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Al mateix temps es va fondre una nova. La truja d'aquesta es va fabricar als tallers de Industrias Manclús S. C. V. en 2003 segons el perfil de la que té la campana major.
Notes Campana del XVII, important.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (1998)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Seguiment de la intervenció a les campanes] (07-03-2003)
 • LLOP i BAYO, Francesc (13-09-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (08-08-2020)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  EUROPA PRESSCultura destina més de 41.000 euros per a la restauració de campanes de la Comunitat Valenciana2003
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
  INDUSTRIAS MANCLÚSProgramación del cuadro de Benafigos2003
  INDUSTRIAS MANCLÚSMemoria de los trabajos realizados en la restauración de las campanas y reloj de la parroquia de Sant Joan Baptiste de Benafigos2003
  11 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 12-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSanta Maria (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20034656
  Sala de les campanesSant Joan (2)16915596

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Joan Baptista - BENAFIGOS (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat Manual

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Empresa de mantenimentBLASCO, MANUFACTURAS
  Descripció Existeix maquinaria mecànica de rellotge (Manufacturas Blasco Roquetas). Sembla que des de l'any 2003, amb la mecanització de les campanes, ja no está en funcionament.
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-05-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (13-09-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (08-08-2020)
  Actualització 12-08-2020
  1 Fotos

 • BENAFIGOS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-04-2021
  Convertir a PDF