Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Onofre - ESTUBENY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1062)
Data de construcció S. XX
Descripció Senzilla edificació de tan sol dos altures, amb sala de campanes en la terminació de traça simple en quatre vans.

Està situat a la part posterior del temple, segurament a causa del desnivell existent entre la façana principal i posterior de l'església, per aprofitar la altitud més gran d'aquesta segona. És de planta quadrada i té dos cossos. El primer alterna la rajola als angles i franges intermèdies amb la maçoneria que està enlluïda. A un lateral trobem una porta d'accés, diverses finestres estretes i un rellotge solar. També hi ha una porta per dins del temple parroquial que permet l'accés a la torre. A l'interior presenta una escala que arriba fins a la sala de les campanes. El segon cos presenta quatre finestres amb arc de mig punt. L'exterior és simple i sobre una cornisa que el separa de cos anterior disposa unes pilastres toscanes a l'aresta. Sobre aquestes hi ha un entaulament. Pilastres, cornises i l'entaulament són de pedra treballada, mentre que la resta del mur i arcs de les finestres són de rajola. El campanar està rematat per una balustrada que combina els carreus amb la rajola.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Fins a l'any 2007 les campanes estaven instal·lades amb una truja de fusta de perfil tradicional semblant al valencià amb un cos central més estret i un ample capçal amb dos marcades volutes. Estaven pintades de blau i en un estat de conservació molt precari. Les campanes presentaven una corda al batall per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, tant a l'exterior com a l'interior. Les tres campanes estan ubicades a les finestres del segon cos. Tenen truges noves de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i estan mecanitzades amb motors d'impuls i electromall monofàsic. A més, tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes. La xicoteta i la del Crist de la Bona Dita són de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i daten de l'any 1953. La major és dels seus avantpassats (Hijos de Vicente Roses) i es va fondre en 1913. Està dedicada a la Mare de Déu dels Dolors, patrona del poble.
Tocs tradicionals de campanes Els repics i tocs més senzills els realitzaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Es voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions En 2007 ha rebut de la Diputació de València una subvenció de 20.000 € per a la restauració de les campanes (Nota M. Buigues). Les tres es baixaren del campanar per iniciar els treballs de restauració que consistiren a la neteja de les bronces i el canvi de les truges de fusta antigues per altres noves de propircions semblants. Es mecanitzaren amb motors d'impuls i electromall. Aquests treballs els ha fet Electrorecamp S.L.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-06-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (17-01-2020)
  • Quadrant solar
    Està situat a un lateral del primer cos.

     

    Rogle, roda de campanes
    Hi ha un rogle amb onze campanetes en la sagristia.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    MONTOLIO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoEstat i inventari de campanes de la comarca de la Costera2001
    EFEDiputación ha destinado 1,68 millones en 6 años a conservar los campanarios2015
    14 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 10-01-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesEl tiple (1)ROSES ATZENETA19534864
    Sala de campanesSantísimo Cristo de la Buena Dicha (2)ROSES ATZENETA195360125
    Sala de campanesMare de Déu dels Dolors (3)ROSES, HIJOS DE VICENTE 191378275

  • ESTUBENY: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF