Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - LA LLOSA DE RANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1065)
Data de construcció Segle XIX, 1872ca
Descripció El campanar es troba ubicat als peus del temple parroquial. És de planta rectangular i disposa de tres cossos. El primer compta amb tres trams de similar factura amb motllures per separar-los. Al central trobem l'esfera del rellotge. El segon cos disposa de quatre finestres per a les campanes, emmarcades per pilastres toscanes (dos per costat). Aquest cos presenta la peculiaritat de tindre els cantons còncaus. Aquest cos està separat del tercer per mitjà d'un entaulament i cornisa. El tercer cos el delimita una balustrada amb pinacles i al centre trobem una torreta decreixent. El primer cos té arcs en diagonal amb una cornisa i pinacles. El tercer cos disposa, al igual que l'anterior, de quatre finestres. Una cornisa serveix de base per al teulat, a quatre aigües i amb teules de color blau i blanc. Al centre trobem un pinacle que serveix de base per a la Creu. Aquesta disposa de veleta amb la fletxa per indicar la direcció del vent i una representació de la Mare de Déu del Naixement, semblant a la venerada a l'altar major de l'església.

La torre disposa d'una escala interior, que recorre el perímetre de la torre fins arribar a la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Abans de la mecanització dels anys 60, les campanes presentaven truges de fusta de perfil tradicional valencià. Sembla que a més, disposaven de llargues cordes unides als batalls que arribaven fins als peus del campanar.
Estat anterior Durant la mecanització dels anys 60 les campanes es dotaren d'electromalls trifàsics per a repicar-les.
Estat actual La torre es troba en bon estat de conservació, pintada a la cara exterior, mentre que l'interior està enlluïda. L'estat de les campanes és regular. En primer lloc, la més xicoteta està trencada, presentant badat al mig. Les tres campanes presenten truges de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta i estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls monofàsics.
Campanes La torre disposa d'un conjunt de tres campanes, ubicades a les finestres de la Sala de les Campanes. La Gran està dedicada al Crist del Miracle, patró del poble. Aquesta és una de les foses l'any 1910, al igual que la més xicoteta, dedicada a la titular de la parròquia. La Mitjana va ser refosa l'any 1956 i també està dedicada a la titular.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes i repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als batalls.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen i repiquen de forma automàtica.
Intervencions L'Església Parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu va ser construïda durant la segona meitat del segle XIX. El campanar segueix els models del barroc valencià, adaptats als gustos eclèctics del moment. L'any 1910 es varen fondre com a mínim dos campanes noves als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida, que després de beneïdes es pujaren al campanar. Durant la Guerra Civil les campanes no varen ser destruïdes. La Mitjana es va refondre l'any 1956, sent refosa als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta, dirigida en aquell moment per Germán Roses, fills d'un dels fonedors que feren les campanes l'any 1910. La mateixa foneria va mecanitzar poc després el conjunt. Les truges de fusta es canviaren per altres de ferro, instal·lant motors de vol continu i electromalls monofàsics per a tocar les campanes automàticament.

La documentació efectuada el 30-03-2000 mostra com les campanes encara comptaven amb electromalls trifàsics. En juny de 2015 aquests ja els havien canviat per altres monofàsics.
Propostes Vist l'estat en que es troben les campanes proposem la restauració del conjunt. La Xicoteta deuria ser soldada o bé substituir-la per una campana nova. En cap cas es deuria de refondre. Les truges de les tres campanes es deurien canviar per altres de fusta de perfil tradicional valencià, netejant a més els bronzes. Finalment els motors de vol continu es deuen canviar per altres d'impuls, que permeten el toc manual de les campanes i imiten els tocs tradicionals.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (08-09-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SANCHIS TÁRREGA, Felipe [Documentació del campanar i les campanes] (30-07-2015)
  • Rogle, roda de campanes
    Prop del presbiteri trobem el rogle i la campaneta d'eixida a Missa. Els dos semblen posteriors a la Guerra Civil, adquirits per tant a partir de l'any 1940.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    MONTOLIO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoEstat i inventari de campanes de la comarca de la Costera2001
    RONDA NÚÑEZ, Domingo; MONTOLÍO TORÁN, DavidEstado e inventario de campanas de la comarca de La Costera2001
    TALAVERA, Daniel R.Las campanas de Llosa de Ranes repicaron ayer para celebrar el cierre de la Teixonera2012
    20 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-01-2024

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesMaria Nativitat (refosa)ROSES, HIJOS DE VICENTE 19105281

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesMare de Déu del Carme i Rosari (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20215087
    Sala de les CampanesMare de Déu del Naixement (2)ROSES ATZENETA195671207
    Sala de les CampanesSantíssim Crist del Miracle (3)ROSES, HIJOS DE VICENTE 191087381

  • LA LLOSA DE RANES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 20-04-2024
    Convertir a PDF