Inventari de Campanes

Monestir de la Santa Faç - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1144)
Data de construcció Segle XVIII
Descripció El campanar està situat a un lateral del temple conventual, orientat cap al claustre i les dependències conventuals. És de senzilla factura, planta quadrada i sols ressalta el tercer cos. Aquest té a dos dels laterals una finestra amb arc de mig punt. El lateral est en té un rectangular i el nord no presenta cap finestra. La torre té una senzilla coberta piramidal a quatre aigües amb una estructura de fusta i coberta de teula. Té una escala interior que permet accedir fins a la sala de les campanes. A aquesta hi ha alguns graons per accedir a les campanes.

A la part posterior de l'església hi ha una senzilla espadanya amb un arc de mig punt i aletons laterals. Està rematada amb tres pinacles triangulars.
Protecció BEl temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addiccional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti A l'exterior del campanar està pintada aquesta inscripció: "LA RDA. MADRE ABADESA / SOR CONCEPCION MELLADO / ORDENO / LA RESTAURACION DE ESTE / CAMPANARIO EN AGOSTO 1981 / RESTAURACION TOTAL / DE LAS CUBIERTAS / AÑO 2000"
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. L'estat de conservació de les campanes de la torre és desigual. La gran té una truja de ferro amb el braç de a foneria Roses i el capçal de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat. La mitjana disposa d'una truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall també està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La més xicoteta de la torre està penjada d'una biga de fusta a una de les finestres de la sala de les campanes. El batall, massa gran i llarg, pega baix. Té una corda al batall per a repicar-la manualment des dels peus del campanar. La campana de senyals de la porteria està penjada d'una senzilla estructura de ferro. La instal·lació és tradicional i especialment interessant és la truja de fusta de perfil tradicional i diferent del valencià. Disposa d'una ballesta amb corda per a tocar-la de forma oscil·lada i batall lligat.
Campanes Té diverses campanes. A l'antiga porteria del monestir hi ha una campana de senyals, fosa al segle XVIII. Al claustre hi ha altres dos campanes que es feien servir per a diversos senyals conventuals. Al campanar n'hi ha tres. La més xicoteta és una important campana del segle XVII, fosa per Vicent Rodes o Rosdes en 1670. La mitjana va ser refosa en 2008 per Hermanos Portilla i la major s'ha refós tres vegades, l'última en 1985 als tallers de la foneria Manclús.
Tocs actuals de campanes Sols es toquen les dos campanes majors de la torre, que voltegen automàticament.
Intervencions L'any 1940 es varen fondre dos campanes i a mitjans del segle XX la casa Roses va canviar les truges per altres de ferro. En 1981 es va restaurar el campanar i quatre anys després la campana gran. L'any 2008 es va refondre la Mitjana i l'empres Valverde la va instal·lar i mecanitzar.
Propostes Cal restaurar la campana xicoteta i la major de la torre. Les dos s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant la truja de ferro de la campana gran per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor d'aquesta s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-07-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (12-12-2020)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    5 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 01-01-2021

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    María Francisca Clara (refosa)ROSES ATZENETA19404968

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Antiga porteria del conventCampana de senyals (0)1750ca2914
    Claustre del monestirCampana (000)1900ca152
    Claustre del monestirCampana del claustre (00)1900ca205
    Sala de campanesAnna Maria Bàrbera (1)ROSDAS, VISENT16703321
    Sala de campanesCampana (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20085072
    Sala de campanesMaría de la Santísima Faz (3)MANCLÚS, SALVADOR198579285

  • ALACANT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF