Inventari de Campanes

Puríssima de La Punta - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1236)
Data de construcció 1944
Autors de la documentació Mauro Lleó Serret
Descripció Campanar de base quadrada en taulell i mamposteria, amb tres cossos, el primer llis i alt, i els dos superiors més curts, el segon amb les campanes i el superior amb edícul reforçat per quatre contraforts angulars perforats, estos amb pinàculs sobre el pretil, en els seus angles.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual Estructuralment el campanar es trova en un bon estat de conservació, restant a la Sala de les Campanes algunes gàvies per als coloms i algun batall. No es pot dir el mateix de les campanes, que es troven en un complet estat d'abandonament. Tres de les campanes (La Puríssima, Sant Miquel i el Tiplet) compten amb una truja de ferro de Manclús. D'aquestes tan sols la última funciona en l'actualitat, ja que el motor de vol continu de la Puríssima ha desaparegut. El cas més significatiu és el de la campana Mitjana, subjectada a la truja amb uns pocs tirants d'un costat de les anses i per tant inclinada, molt solta i en greu perill de caiguda. A més el batall d'aquesta està subjectat amb una cadena. Per un altra banda la Tercera conserva la truja de fusta original, en regular estat i sols es pot tocar de forma manual.

El conjunt deuria ser restaurat en la seua totalitat, conservant la truja de fusta de la Tercera, que restaurat serviria de model per fer el de les altres campanes. La mecanització actual, completament obsoleta seria recomanable substituïr-la per motors d'impulsos i electromalls, mecanismes que permetrien a més el toc manual de les campanes.
Conservació, manteniment
Campanes Les campanes es van fer en dos moments. En 1946 la fundició Hnos Roses de Sila va fer tres: el Jesuset, Sant Francesc i Sant Miquel. Posteriorment en 1960 la casa Manclús va ser l'encarregada de fondre la campana gran, la Puríssima, dedicada a la titular del temple i patrona de la pedania de La Punta, sufragant les despeses els veïns i la Comisió de Festes.
Tocs tradicionals de campanes Com que la Tercera no compta amb ballesta suposem que les altres tampoc en tindrien i es voltejaven a mans des de la mateixa Sala de les Campanes. Els repics es feien des dels peus de la torre mitjançant llarges cordes.
Tocs actuals de campanes Tan sols el Tiplet pot tocar a causa del precari estat de conservació del conjunt.
Intervencions La torre va ser alçada en 1944 encarregant-se del projecte el Sr. Mauro Lleó Seret, que va idear una torre inspirada en la tradició valenciana. La casa Manclús es va encarregar de mecanitzar tres de les campanes, amb motors de vol continu i martells per les dos campanes grans. La Tercera va quedar sense mecanitzar.

EN 2014 LES CAMPANES HAN ESTAT BAIXADES DEL CAMPANAR PER UNA EMPRESA DEL BARRI, QUE SENSE CAP CRITERI RESTAURADOR HA CANVIAT LA TRUJA DE FUSTA DE LA TERCERA PER ALTRA DE FERRO, INSTAL·LACIÓ DEL TOT IL·LEGAL I CONTRARIA AL CONCEPTE ACTUAL DE RESTAURACIÓ DE CAMPANES. AQUEST GREU ATENTAT CONTRA EL PATRIMONI CULTURAL DEU SER REPARAT INMEDIATAMENT JA QUE SUPOSA UN RETROCÉS DE 50 ANYS EN LA DEFENSA DEL PATRIMONI CAMPANER VALENCIÀ.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (31-10-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-12-2013)
  • Rogle, roda de campanes
    Compta amb un rogle de moderna factura situal en la porta que comunica la sagristía amb el presbiteri.

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    SORIANO, L.La proliferación de palomas agrava el deterioro de la iglesia de La Punta2010
    LLOP i BAYO, FrancescNo me llames restauración, llámame destrucción patrimonial2014
    12 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 25-07-2014

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesJesús (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19465491
    Sala de les CampanesSant Francesc de Paula (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194671207
    Sala de les CampanesSant Miquel Arcàngel (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194691436
    Sala de les CampanesLa Puríssima (4)MANCLÚS, SALVADOR1960108729

  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF