Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicent Ferrer - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1366)
Data de construcció Segona meitat del segle XX
Descripció La torre es troba ubicada a un lateral, junt als peus de l'església. Té dos cossos. El primer és completament llis i disposa a una de les cares d'un parell de finestres per il·luminar la torre per dins, a més d'una esfera quadrada. El segon està format per quatre pilars, plenant la resta del mur amb rajola. A un lateral de cada cara hi ha una finestra. Tres d'aquestes estan parcialment tapiades i sols una d'elles queda lliure per a les campanes. La torre disposa d'una escala interior que permet pujar fins a nivell de les campanes. Dins de la Sala hi ha a un cantó amb la caseta del rellotge, que guarda la maquinària. La torre està rematada per una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual La torre es troba en bon estat de conservació. La maquinària està a la caseta, però sense funcionar. Les dos campanes estan ubicades a la mateixa finestra i es troben en regular estat de conservació. Les dos tenen truges de ferro i estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La gran a més presenta un electromall trifàsic i una maça exterior per al toc de les hores. Cap d'aquests mecanismes funcionen.
Conservació, manteniment
Campanes Té dos campanes, dedicades als pares de Sant Vicent Ferrer: Na Constança i En Guillem. Es tracta d'unes campanes característicament industrials i de fabricació seriada, foses sense estar encarregada per a cap lloc i sense inscripcions. Aquestes s'afegiren quan les campanes es varen adquirir per a la parròquia, motiu pel qual no estan en relleu, si no incises a la superfície de les campanes.
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics amb el repic i vol de les dos campanes.
Intervencions El campanar, junt a l'església, es van construir durant la segona meitat del segle XX. Entorn a l'any 1980 la foneria Manclús va fondre dos campanes noves. Aquestes quedaren instal·lades a una finestra de la torre, dotades de truges de ferro i mecanitzades amb motor de vol continu. La Gran es va dotar a més d'electromall trifàsic i una maça exterior per al toc de les hores. Al mateix temps es deuria adquirir la maquinària del rellotge. Posteriorment s'ha dotat d'electromall monofàsic les dos campanes.
Propostes Les campanes deurien ser restaurades. En primer lloc es deurien baixar del campanar per ser netejades per dins i per fora. Les truges de ferro es deuen canviar per altres de fusta, de perfil tradicional valencià. Els motors de les campanes mecanitzades es deurien canviar per altres d'impuls.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-12-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació del campanar i les campanes] (15-07-2015)
  • 8 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 11-09-2019

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesNa Constança (1)MANCLÚS, SALVADOR1980ca4140
    Sala de les CampanesEn Guillem (2)MANCLÚS, SALVADOR1980ca57107

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorCRONOS
    Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
    Data de construcció 1980ca
    Descripció El rellotge es va adquirir per al campanar de la nova Església de Sant Vicent entorn a 1980 i es va preparar per accionar el toc de les hores amb la campana gran. El remuntatge és automàtic i actualment no funciona.

    Autors de la documentació

    • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació de la maquinària] (15-07-2015)
    Actualització 18-02-2017
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • XIRIVELLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 29-03-2024
    Convertir a PDF