Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - BENISSODA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1481)
Data de construcció Segle XIX
Descripció El campanar es troba ubicat a un lateral de la façana principal del temple parroquial i compta amb dos cossos. El primer és de planta quadrada i està dividit en tres trams, situats damunt d'un basament de sillars. Els murs són de maçoneria, utilitzant els sillars de pedra als angles, finestres i per a separar els trams. El segon cos és de planta octogonal i compta amb quatre finestres amb arcs de mig punt. A les cares on no hi ha finestra trobem un pinacle. La torre està coberta per un cupulí amb pinacles i al centre del mateix hi ha una creu amb la veleta. En aquesta trobem un Monograma de la Mare de Déu, en al·lusió a la titular del temple.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades al segon cos amb truja de fusta. Com a mínim les tres grans comptaven amb llargues cordes que arribaven des dels respectius batalls fins a la Sala de les Campanes.
Estat anterior Des de la mecanització de les campanes als anys 70, aquestes comptaven amb electromalls trifàsics.
Estat actual La torre es troba en bon estat de conservació, especialment la cara exterior. Falta la trapa que hi havia al final de l'escala i que donava pas a la Sala de les Campanes. Els bronzes es troben ubicats a les finestres del segon cos i es troben en regular estat de conservació. Compten amb truges de ferro, oxidades, i estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromall monofàsic (l'electromall sols per a les tres campanes grans). Totes elles disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes. Dos d'elles, la Gran i la Menor, varen ser foses als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida l'any 1954. La primera és el resultat de la refosa d'una campana més antiga, que rondava els 260 quilos. Està dedicada a Sant Joan Baptista i va ser pagada pel prevere Rafael Borderia. La menor porta el nom d'Anna Maria i la va pagar la família Ferri Ballester. La Mitjana està dedicada a Sant Domènec, sant de gran veneració al poble. Va ser fosa l'any 1891 a expenses de Juan Bautista Tormo i Ferri. No indica el nom del fonedor, no obstant sembla obra de Juan Dencausse, fonedor industrial de Barcelona, ja que presenta elements ornamentals semblants als utilitzats per aquest fonedor. La tercera està dedicada a Santa Bàrbera, patrona del poble. Va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València i va ser sufragada per Camilo Porta i Camilo Tormo. Aquesta és una campana industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Les inscripcions les afegiren posteriorment.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que els tocs antics s'efectuaven amb el vol de les campanes des de la mateixa Sala de les Campanes amb diferents combinacions en funció de la festa celebrada. Com a mínim les tres grans es repicaven des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen automàticament. Les tres grans compten a més amb electromalls monofàsics. La campana Gran toca hores i quarts.
Intervencions El campanar va ser construït al segle XIX, sent afegit a l'església del XVIII. Seguint els models neoclàssic, depura els elements ornamentals, limitant la decoració a alguns pinacles. Als anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va mecanitzar el conjunt de campanes, canviant les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant motors de vol continu i electromalls monofàsics.
Propostes Les campanes es deurien baixar del campanar per tal d'iniciar els treballs de restauració del conjunt i recuperar les instal·lacions tradicionals. Es deurien netejant les campanes per dins i per fora i reposant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Finalment es mecanitzarien amb motor d'impulsos, per tal d'emular els tocs tradicionals i facilitar els manuals.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (02-01-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (14-03-2016)
  • Rogle, roda de campanes
    Té un al presbiteri

     

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    Volteig general 13-08-202003:15
    17 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-05-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesAnna Maria (1)ROSES ATZENETA19544041
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194061131
    Sala de les CampanesSant Domènec (3)DENCAUSSE ROUSSE, JUAN189163145
    Sala de les CampanesSant Joan Baptista (4)ROSES ATZENETA195477269

  • BENISSODA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 28-03-2024
    Convertir a PDF